Sappemeerster vrijgesproken van inbraak: 'Maar het zaakje stinkt wel'

© Jos Schuurman/FPS
Een 18-jarige man uit Sappemeer is vrijgesproken van betrokkenheid bij een woninginbraak op 16 oktober aan de Zandsteenlaan in Groningen. 'Maar het zaakje stinkt wel', zei de officier van justitie.
Bij de inbraak waren twee mannen (destijds 17 en 18 jaar oud) uit Groningen het huis binnengegaan. De man uit Sappemeer stond op dat moment buiten.

Opgepakt

De twee inbrekers hadden onder meer spelcomputers, geld en kluizen meegenomen. Andere bewoners van de straat zagen de jongens en belden de politie. Die vatte de inbrekers, inclusief de Sappemeerster, even later in de kraag. 

'Stond op de bus te wachten'

De Sappemeerster ontkende alle betrokkenheid: 'Ik stond daar gewoon op de bus te wachten, mijn moeder woont in die straat.' Hij kende de twee anderen wel, maar dat hij ze was tegengekomen was puur toeval, zei hij.

Op de uitkijk

De officier van justitie en de rechter vermoedden dat de man op de uitkijk had gestaan en hen had geholpen het huis binnen te komen. Hij was er namelijk wel eens binnen geweest, omdat hij de zoon des huizes kende. 'Hij wist dus wel wat er te halen viel', zei de officier.

Geen bewijs

Er was onvoldoende hard bewijs, dus volgde vrijspraak. Een van de twee inbrekers had ook woensdag voor de rechter moeten komen, maar zijn zaak werd om onduidelijke redenen voor onbepaalde tijd uitgesteld.