'Grote Markt moet rechtstreeks bereikbaar blijven'

© Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Vervoer Consumentenplatform wil dat de bussen over de Grote Markt blijven rijden. Dat zegt voorzitter Sjak Rijploeg woensdag op Radio Noord.
Hij reageert op
van het gemeentebestuur om de Groninger binnenstad een metamorfose te geven. Een van de grootste veranderingen is het weren van bussen in de binnenstad.

Stadshart moet bereikbaar zijn

Volgens Rijploeg moet het 'icoon van onze provincie' - de Grote Markt - direct bereikbaar blijven vanuit de Groninger wijken en de omliggende dorpen. 'Het stadshart wil iedereen naartoe. Die moet je rechtstreeks bereikbaar houden en maken.'
Het Groninger gemeentebestuur denkt na over alternatieven voor de bus. Het plan is om de bussen te laten stoppen op de diepenring. Met golfkarretjes of treintjes zouden mensen die slecht ter been zijn naar de Grote Markt gebracht kunnen worden. Zo blijft het centrum in de ogen van het gemeentebestuur voor iedereen bereikbaar.

Elektrische bus

Volgens het OV Consumentenplatform zijn elektrische bussen dé oplossing. 'We moeten binnen tien jaar helemaal over zijn op de elektrische bus. Die is een stuk stiller. Misschien kunnen we hem ook wat smaller maken, zodat hij de Gelkingestraat kan vermijden.'
De gemeenteraad van Groningen oordeelt eind februari over de plannen voor de binnenstad. Als het allemaal doorgaat, verdwijnen de bussen in 2019 van de Grote Markt.