Bureau Steinfort: Het sokje van Bob de Bouwer

Als ik in het kader van ons 70-jarig bestaan een top tien van meest hilarische tv-momenten zou moeten samenstellen, dan staat dit fragment er zeker in. En niet omdat het zo grappig is, want misdaad is nooit leuk, maar wel omdat iedereen met stomheid geslagen was.
We gaan terug naar dinsdag 11 december 2007. Tijdens een extra uitzending van Opsporing Noord komt de politie met nieuwe feiten in het onderzoek naar de pyromaan van 't Zandt. Vol verwachting klopt ons hart. Iedereen zit aan de buis gekluisterd. Want zouden ze dan eindelijk...? Nee. We kijken tien minuten lang naar een verhaal over een sok. Een kindersok, die al dan niet gebruikt is bij een poging tot brandstichting. Het sokje van Bob de Bouwer!
Tegenwoordig zouden de makers van LuckyTV er dankbaar gebruik van maken. De echte doorbraak volgt trouwens een week later met de arrestatie van Johnny B. Onderzoeksleider Rob Vos is zichtbaar opgelucht en kan het niet laten. 'We hebben hem', roept hij tijdens de persconferentie. Daarmee refererend aan de arrestatie van een andere voortvluchtige crimineel, dictator Saddam Hoessein in 2003. De Amerikaanse bewindvoerder in Irak sprak toen de legendarische woorden: 'Ladies en gentlemen, we got him'.
Door het aanhoudende kat-en-muisspel met justitie krijgt Johnny B. in sommige kringen de status van cultheld. Ik spreek hem voor het eerst in 2008. Hij woont tijdelijk, in afwachting van zijn rechtszaak, in een huisje op bungalowpark Borgmeren in Scharmer. Op kosten van de gemeente Loppersum. Hij ontkent tijdens het gesprek ook maar iets met de branden te maken te hebben. Het is het eerste, maar zeker niet het laatste contact.
De tweede ontmoeting is in 2011. Hij heeft dan net zijn gevangenisstraf uitgezeten. Ik ben bezig met een verhaal over een reeks inbraken op het Hogeland en Johnny duikt op als mogelijke verdachte. Hij nodigt me uit voor een kop koffie met gebak en ik confronteer hem met mijn bevindingen. Hij vertrekt geen spier. Een half jaar later wordt hij door de rechtbank in Groningen opnieuw veroordeeld. Dit keer tot vijf jaar cel.
Twee veroordelingen in amper vijf jaar tijd. Het is niet voor niets dat het onderzoek de naam 'Bakkerstor' krijgt. Dat is een bijnaam voor de Oosterse kakkerlak; ongedierte dat volgens kenners moeilijk te bestrijden is. Het is het soort zwarte humor waar ik justitie wel vaker op betrap. Toegegeven, Johnny B. heeft nu eenmaal het zeldzame talent om zich keer op keer in de nesten te werken.
Maandag moet hij bijvoorbeeld verschijnen voor de politierechter in Groningen. Hij zou zijn ex-vriendin en haar broer met de dood hebben bedreigd. Johnny B., de man die na al die jaren nog steeds niet weet dat Steinfort op een t eindigt in plaats van een d. Ik heb hem er wel eens op aangesproken, maar Johnny is hardleers. Zo hardleers dat ik zijn naam in de toekomst ongetwijfeld nog vaker zal tegenkomen.
In Bureau Steinfort werpt misdaadjournalist Peter Steinfort elke woensdag om 20:30 uur een nieuwe blik op de misdaad en politie in Stad en Ommeland.