Damster Nicolaïkerk moet het anderhalf jaar zonder Hinsz-orgel doen

De Protestantse Gemeente Appingedam neemt tijdelijk afscheid van haar orgel. Het eeuwenoude Hinsz-orgel in de Nicolaïkerk wordt de komende anderhalf jaar gerestaureerd en uitgebreid.
Afgelopen week is het orgel voorlopig voor het laatst gebruikt tijdens de dienst. Dinsdag is het orgel ontmanteld door een bedrijf uit het Gelderse Heerde.

'Dorpsorgel'

Op die ontmanteling is een aantal liefhebbers afgekomen. Ze zijn blij dat het orgel niet alleen wordt gerestaureerd, maar ook wordt uitgebreid. Het orgel krijgt namelijk een 'vrij pedaal', waardoor stukken voller klinken. 'Tot nu toe was het eigenlijk een dorpsorgel in een stadse kerk', zegt Adolph Rots. Hij is inmiddels gepensioneerd, maar Rots bespeelde het orgel in Appingedam dertig jaar.

Veertigduizend onderdelen

Ook voor Stef Tuinstra, orgel-adviseur bij dit project, is de restauratie een bijzonder moment. 'De restauratie kost ongeveer 480.000 euro, dat is heel veel geld', zegt hij. 'Maar dit orgel bestaat uit meer dan veertigduizend onderdelen en zo'n dertienhonderd pijpen. Dat is best bijzonder en dat beseffen mensen zich niet altijd.'

Feestje

Terwijl het Hinsz-orgel gerestaureerd wordt, staan in de Nicolaïkerk een koororgel en een vleugel. Als de restauratie over anderhalf jaar achter de rug is, wordt het orgel feestelijk weer in gebruik genomen.