Acties dreigen bij PPG: werknemers willen minder uren

© FPS/Jos Schuurman
Er dreigen opnieuw acties bij glasvezelproducent PPG in Hoogezand. Aanleiding is een arbeidsconflict over de werkroosters.
Medewerkers, die zijn aangesloten bij vakbond FNV, hebben deze week in grote meerderheid het eindbod voor een nieuwe cao afgewezen.

Ultimatum

De bond heeft de directie van PPG woensdag een ultimatum gesteld: als het bedrijf vóór vrijdagmiddag vijf uur geen water bij de wijn doet, leggen werknemers vermoedelijk het werk neer. 'De actiebereidheid onder de leden is groot', zegt FNV-bestuurder Joosje de Lang.
Inzet is aanpassing van de werkroosters. De werknemers van PPG werken nu in een vierploegendienst. Volgens De Lang willen ze terug naar een vijfploegendienst, zoals tot 2013 het geval was.

Altijd moe

'De werknemers hebben nu te weinig vrije tijd na hun zesdaagse werkweek. Ze kunnen daardoor niet genoeg rust pakken tussen hun diensten en raken uitgeput. Ze zijn eigenlijk altijd moe aan het werk. Ook is er geen tijd voor een fatsoenlijk sociaal leven. Het gevolg is een lagere arbeidsproductiviteit, veel frustratie en ziekteverzuim', stelt De Lang.

Herhaling

In 2014 speelde een vergelijkbaar conflict rond de ploegendiensten bij PPG. Ook toen kwamen de bonden in het verweer tegen de overbelasting van het personeel.
Dit arbeidsconflict volgde op een reorganisatie bij de glasvezelproducent, waarbij 45 mensen werden ontslagen. Ook werd overgestapt van een vijfploegendienst naar een vierploegendienst, waarbij mensen langer moesten werken voor hetzelfde loon.