'NAM trekt btw af bij aankoop panden'

De NAM vraagt bij het opkopen van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied de btw terug bij de fiscus.
Tot die conclusie komt Annemarie Heite uit Bedum, na het afketsten van een eerdere deal met de NAM over de sloop en nieuwbouw van haar boerderij.

Forse bedragen

Heite heeft moeite met die constructie. 'De overheid betaalt via de Energie Beheer Nederland al stevig mee bij dit soort aankopen. En daar komt die btw-aftrek dus nog bij. Dat zijn forse bedragen. Neem het Forum: daar gaat het om 21 procent van de 67 miljoen die de NAM betaalt', concludeert ze.

Dealbreaker

Volgens Heite zijn op nadrukkelijk verzoek van de NAM de 'bouwbonnen' op naam van het gasconcern gezet.  'De NAM zou vervolgens de notaris opdracht geven om de bedragen over te maken en de btw terug te vragen via de fiscus. Deze constructie was voor de NAM een dealbreaker, dus wij zijn hiermee akkoord gegaan', schrijft ze in een brief aan de NAM. Daarvan is een afschrift naar minister Henk Kamp van Economische Zaken en de Tweede Kamer gestuurd.

Contract van tafel

Heite en haar echtgenoot sloten in november een contract met de NAM over een bedrag voor de sloop en nieuwbouw van haar boerderij.  Tot haar verbazing is dat contract door toedoen van de NAM nu weer van tafel.
Afgesproken was dat het overeengekomen bedrag voor sloop en nieuwbouw in depot gestort zou worden bij huisnotaris De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam.  Die notaris werd volgens Heite uitgekozen door de NAM.

Dubbele petten

Na ondertekening van het contract kwam de NAM daarop terug. Met als argument dat hetzelfde kantoor ook juridische procedures voert voor de NAM en er dus sprake zou kunnen zijn van 'dubbele petten'.

Nieuwe voorwaarden

Vervolgens werd afgesproken dat het NAM-geld bij een andere notaris zou worden geparkeerd.  'En toen werden we geconfronteerd met weer een nieuwe overeenkomst. Daarin worden zaken, die in de overeenkomst van 16 november 2015 door beide partijen zijn ondertekend, onderuit gehaald en worden allerlei voorwaarden gesteld, die voor ons onbestaanbaar en onacceptabel zijn', schrijft Heite.

'Onder de knoet van de NAM'

Ze zegt de zaak bewust naar buiten te brengen. 'Het gaat niet om mijn zaak. Maar uit deze gang van zaken blijkt wel hoe we met z'n allen in dit gebied onder de knoet van NAM blijven zitten. De maat is vol. Ik breng het naar buiten in de hoop dat de Tweede Kamer hier wat mee  doet', licht Heite toe.

Betreuren

Een woordvoerder van de NAM laat weten het beeld, dat door Heite wordt geschetst, te betreuren. Volgens haar is er niets veranderd aan het contract van half november en houdt de NAM zich daar aan. Wel moet de 'depotregeling' op verzoek van mevrouw Heite nog worden uitgewerkt, voegt de woordvoerder daar aan toe.
De NAM geeft toe dat de btw bij nieuwbouw wordt afgetrokken. 'Daar maken wij als onderneming inderdaad gebruik van', aldus de NAM-woordvoerder.

Lees ook: