OM: 'Stel moet 83.000 euro aan hennepwinst terugbetalen'

© Flickr/Mencantagava (Creative Commons)
Het Openbaar Ministerie eist dat een echtpaar van 59 en 54 jaar uit Bellingwolde ruim 83.000 euro terugbetaalt aan het Rijk. Het stel zou dit geld hebben verdiend met het telen van hennep.
Ook eiste de officier van justitie een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor de man. De vrouw hoorde een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen.

Tip niet nagetrokken

Bij de politie kwam in 2011 al eens een anonieme melding binnen over een hennepkwekerij in de woning van dit echtpaar. Toen werd om onduidelijke redenen niets met de tip gedaan.
Eind 2014 werd opnieuw anoniem getipt. Het energieverbruik in de woning werd gemeten. Het stroomgebruik lag zo hoog dat agenten een kijkje gingen nemen.

'Weet van niets'

In de garage stonden 107 hennepplanten. De man erkende vier slechte oogsten. Hij kweekte uit geldnood en had de kwekerij zelf aangelegd, zei hij tijdens de zitting.
Zijn echtgenote wist van niets. Zij kwam nooit in de garage. Ook had ze niet vreemd opgekeken toen, ondanks de geldnood, het huis werd verrijkt met nieuwe meubelen, een nieuw plafond en een nieuw terras.

Twintig jaar de tijd

Het Openbaar Ministerie gaat uit van tien oogsten. Over het terugbetalen van deze illegale winsten mag het stel twintig jaar doen, zei de officier.
De rechtbank doet op 4 februari uitspraak.