Warming-up: 'Waar was u op 22 december 2013?'

© JK Beeld
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de tweede thuiswedstrijd achter elkaar: NEC.
FC Groningen – NEC

Briljant. Wonderschoon en werelds. Dit zijn termen die meer dan van toepassing zijn op de goal van Michael de Leeuw een dikke twee jaar geleden in de Euroborg tegen NEC. Ik herinner me die goal nog als de dag van gisteren. Het stond al drie nul. Magnasco komt in de 49e minuut aan de rechterkant op, hij geeft de bal eigenlijk helemaal niet goed voor, maar de goalgetter pur sang weet hier natuurlijk wel raad mee. De Leeuw, vlakbij de penaltystip, krijgt de bal achter zich, maar een pirouette en zijn rechterhak promoveert die lastige bal tot een bijzondere goal.
Voor velen ongetwijfeld het mooiste doelpunt van dat seizoen. Overigens scoorde De Leeuw in die wedstrijd drie keer en werd er na de bekernederlaag, eerder die week ook tegen NEC thuis, nu ruim met 5-2 gewonnen. Spektakel was het! Nog even snel de cijfertjes. Groningen ontving de Nijmeegse ploeg 27 keer in de Eredivisie. Slechts twee keer werd er verloren.

De vorm: FC Groningen

Groningen verloor afgelopen weekend niet alleen voor het eerst dit seizoen een competitiewedstrijd in de Euroborg, maar het zakte ver door de ondergrens. Binnen het uur stond de FC kansloos met 4-1 achter. De gehele wedstrijd liep voornamelijk Ramselaar van Utrecht zo vrij als een vogeltje over het veld. Niemand van de ploeg kreeg het voor elkaar om het tij te doen keren. Zowel langs de kant als binnen de lijnen lukte het niemand.
Vervolgens kwamen drie treffers uit standaardsituaties waarbij afspraken niet werden nagekomen. Het is te hopen voor Groningen dat dit een incident is, want het publiek begint meer en meer te morren. NEC thuis moet vrijdagavond gewonnen worden. Voor de ranglijst (NEC is een concurrent), maar ook zeer zeker voor het publiek!

De vorm: NEC

Het kan verkeren daar in Nijmegen. Zo speel je vorig seizoen nog in de Jupiler League. Nu staat de ploeg van Ernst Faber zeer stevig in het linkerrijtje. De play-offs lonken en strijden tegen degradatie is al helemaal geen optie meer. Het seizoen is nu al geslaagd voor NEC. De grootste vraag waar de supporters in Nijmegen zich nu mee bezighouden is of hun sterspeler Santos bij de club blijft of dat hij een dezer dagen vertrekt.

Waar moeten we op letten?

Rasmus Lindgren keert na maanden blessureleed weer terug in de basis. Vorig seizoen liet hij in de tweede seizoenshelft zien dat hij enorm belangrijk kan zijn voor dit elftal. Als voetballende centrale verdediger verdeelde hij het spel goed. Ik vind dat er op dit moment behoorlijk wat aan de communicatie op het veld schort. De ervaren Lindgren moet daar verandering in kunnen brengen. Ik ben benieuwd of hij er direct kan staan. Waarschijnlijk is dat wel te veel gevraagd voor een speler die maanden niet gespeeld heeft.
Blessures en schorsingen
FC Groningen: Mimoun Mahi (kuit), Lorenzo Burnet (heup) en Jarchinio Antonia (bovenbeen).

Vermoedelijke opstelling FC Groningen
Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Tamata; Kappelhof, Tibbling, De Leeuw; Linssen, Sørloth en Rusnak.

Voorspel FC Groningen - NEC

FC Groningen kende afgelopen zondag een valse start van de tweede seizoenshelft. In de eigen Euroborg werd een 1-4 nederlaag geleden tegen FC Utrecht. Niemand van de 211 voorspellers wist die uitslag juist te voorspellen.
Maar nu: wat wordt FC Groningen - NEC? Voorspel het met het formulier hieronder en wordt dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen-watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit.