Tien illegaal gehouden zeehonden zijn in beslag genomen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben donderdag bij een bewoner van Terschelling tien illegaal opgevangen zeehonden in beslag genomen.
Stank

De inspecteurs kwamen langs na klachten van omwonenden over stank. In een loods vonden ze drie huilers en zeven zeehonden van ongeveer een half jaar oud. De conditie van de dieren en de omstandigheden waaronder ze werden gehouden, maakten het noodzakelijk dat ze zo snel mogelijk werden overgebracht naar een erkend opvangcentrum.
Medewerkers van de zeehondencrèche in Pieterburen gaan de zeehonden donderdagavond ophalen.

Onvrede

De bewoner van Terschelling werkte in het verleden samen met de zeehondencrèche in Pieterburen, maar hij is ontevreden over de nieuwe manier van opvang. Zeehonden worden daar tegenwoordig sneller uitgezet dan vroeger.
Volgens Lenie 't Hart van Stichting Lenie 't Hart Zeehondenfonds gaat het om Hessel Wiegman. Hij zou vorig jaar een aantal zieke en verweesde zeehonden hebben overgedragen aan de crèche in Pieterburen. Die zouden binnen twee dagen met een anti-wormenmiddel weer 'in het ijskoude water zijn gedumpt'. 't Hart is het ook niet eens met de korte opvangtermijn in Pieterburen.

Dierenhulpverlener van het jaar

't Hart: 'Het is heel triest dat dit juist Hessel overkomt. Hij werd in november vorig jaar tijdens het Landelijk Congres Dierenhulpverlening te midden van meer dan duizend dierenhulpverleners verkozen tot 'Dierenhulpverlener van het Jaar'. Hij lééft voor de dieren!'

Vergunning

Op Terschelling zou een stichting zijn opgericht, die een vergunning heeft aangevraagd voor zeehondenopvang. Volgens 't Hart is het vrijwel zeker dat die vergunning er per 1 februari is. 'Met dat in het vooruitzicht heeft Hessel alvast een paar zeehonden in nood onder zijn hoede genomen', aldus 't Hart.