Wessel Gansfort biedt versneld atheneum in vijf jaar

Niet in zes jaar, maar in vijf jaar het atheneum doen. Dat kan met ingang van volgend schooljaar op CSG Wessel Gansfort in de stad.
De Groninger scholengemeenschap is als één van de weinige scholen in ons land door het ministerie geselecteerd voor een proef met het versnelde atheneum.

Weer uitdagen

Met de nieuwe opleiding mikt het Wessel Gansfort vooral op kinderen die makkelijk leren of begaafd zijn. 'Met name in de onderbouw zien we dat dit soort leerlingen zich vaak verveelt. Door de leerstof in een sneller tempo aan te bieden, kunnen we hen weer uitdagen', verwacht vestigingsdirecteur Jan Westerhof.

Atheneum+

Het Wessel Gansfort heeft zichzelf voor de pilot aangemeld bij het ministerie. 'We bieden nu al, naast het reguliere atheneum, een atheneum+-opleiding aan. Daar kunnen leerlingen extra vakken volgen, zoals Spaans, drama, dans en Cambridge-Engels. Maar we zien dat de belangstelling hiervoor daalt. Ook daarom is dit een interessante onderwijsontwikkeling', vindt Westerhof.

Doel: 25 leerlingen

In de praktijk wordt elk schooljaar zo'n 25 procent extra leerstof aangeboden; het eindexamenjaar blijft identiek aan het reguliere atheneum. Het Wessel Gansfort hoopt zeker 25 leerlingen en hun ouders te kunnen interesseren voor het vijfjarige atheneum.

Geen klas meer overslaan

Westerhof ziet nog een extra voordeel van de versnelde opleiding: 'Vroeger sloegen begaafde leerlingen nog wel eens een klas over. Ze kwamen dan in een klas met oudere leerlingen terecht, waardoor ze soms in een sociaal isolement raakten. Dat zal bij het versnelde atheneum over zijn'.

Enige in de stad

Volgens Westerhof is het Wessel Gansfort de enige school in de stad die het versnelde atheneum gaat aanbieden. 'Of wij ook de enige in de provincie zijn, is mij niet bekend. Pas op 1 februari maakt het ministerie alle scholen die aan deze proef meedoen bekend', aldus Westerhof.