Cunera over een leven zonder aardgas

We koken erop en we verwarmen ons huis ermee: Gronings aardgas. Maar het gebruik van gas als brandstof heeft ook een keerzijde.
Deze keerzijde voelen we maar al te goed in onze provincie.
Minister Kamp liet deze week in zijn energierapport weten dat het tijdperk van fossiele brandstoffen nu echt voorbij is. 'We moeten overstappen op duurzame energie.' Maar wat zijn de alternatieven voor gas?

Geen rekening meer

Cunera gaat naar Lorette en Owen Verment uit Stedum. Ze hebben hun ruim honderd jaar oude woning vorig jaar voorzien van zonnepanelen en een pelletkachel. 'We gebruiken helemaal geen gas en hebben aan het einde van het jaar 0 op de energiemeter. Geen rekening dus, en dat is heerlijk.'

Aardwarmte

Ook kunstenaar Albert Geertjes uit Eelderwolde heeft zijn boerderij verduurzaamd. Hij verwarmt zijn woning en atelier met aardwarmte. Geertjes doet dat niet alleen vanwege de aardbevingen in Groningen: 'Overal in de wereld zijn problemen door de winning van fossiele brandstoffen. Dat kan zo niet langer.'

Nooit gas gebruikt

Klaas Helmantel, de broer van de bekende schilder, is nooit aangesloten geweest op het gasnetwerk. Helmantel gebruikt daarom dezelfde methodes als zijn voorouders om zijn 18e eeuwse boerderij in Westeremden te verwarmen.
Cunera is komende zondag vanaf 18:10 uur elk half uur te zien op TV Noord. U kunt het programma ook kijken via de site en de app van RTV Noord.