Taakstraf voor bedreiging transseksuele vrouw en geweld tegen haar stiefvader

© FPS/Jos Schuurman
Een 23-jarige man uit Leek heeft 140 uur taakstraf gekregen voor het bedreigen en beledigen van een transseksuele vrouw.
Ook gebruikte hij geweld tegen haar stiefvader. De man uit Leek kreeg hierbij hulp van een 23-jarige man uit Nietap. Die kreeg een werkstraf van 120 uur.

Geslachtsverandering

De vrouw, die een geslachtsverandering had ondergaan, liet op 2 augustus 2014 haar hondjes uit. Verderop in de straat stond een groepje mannen bij een vuurkorf een biertje te drinken. In die groep onstond discussie, waarbij de Leekster de vrouw uitschold vanwege haar transseksualiteit. Ook gooide hij een glas achter haar rug kapot.

Stiefvader

De vrouw belde haar moeder en stiefvader omdat ze zich bedreigd voelde. Het was niet de eerste keer dat ze door hen werd bedreigd. Toen haar moeder en stiefvader aankwamen sloeg de Leekster op de rug van de man een houten lat kapot. Toen de vrouw 112 belde riep haar belager dat hij haar zou doodschieten als ze de politie erbij haalde.

Treiteren

De man uit Nietap begon het gezin vervolgens te treiteren door tegen hun zin door de tuin te lopen. Tijdens de vechtpartij die volgde raakte de stiefvader ernstig gewond. Hij lag twee dagen op de intensive care en had maandenlang pijn.

Smartegeld

De officier van justitie had geen goed woord over voor de verdachten. De vrouw zegt dat ze nog steeds bang is om de straat op te gaan. De rechter wees haar verzoek om 300 euro smartengeld toe. De mannen moeten verder 1200 euro schadevergoeding aan de stiefvader betalen.