'We doen vanavond de verlichting aan en schaatsen zo lang mogelijk door'

'We hadden er niet op gerekend en dus is het een grote verrassing dat de ijsbaan Lageland-Hamweg vrijdag tóch open kan'. Cees Hoek van de schaatsbond KNSB staat verslaggever Ronald Niemeijer te woord bij de prachtig gelegen ijsbaan, pal naast het Slochterdiep en tegenover café de IJzeren Klap.
Ook voorzitter Aaldrik Evenhuis van de ijsbaanvereniging vindt het prachtig. 'Het is uniek dat de baan vrijdag open kan. We doen de verlichting aan vanavond en gaan zo lang mogelijk door want we kunnen hier waarschijnlijk maar een dag schaatsen'. Het is al een drukte van belang op de baan. Naar schatting vijftig tot zestig mensen zwieren over het ijs.

Flinke vorst

Afgelopen woensdag wisten beide mannen het zo zeker. Schaatsen in Lageland zou er deze week niet inzitten. Maar het kan verkeren. 'We hebben flinke vorst gehad, zelfs -12 bij Nieuw-Beerta en dus kan het toch', zegt Cees Hoek.

Geldkistje

Evenhuis zit in het kassa-hokje bij de baan en beheert het geldkistje. 'De toegang is 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen. Maar de meeste mensen zijn lid. We hebben veel trouwe leden', zegt de voorzitter tegen Ronald Niemeijer die zelf de schaatsen niet onder gaat binden vanwege 'slappe enkels'. 'Ik ben er als klein kind doorheen gegaan, dus schaatsen is niks voor mij'.

Heroïsche wedstrijden

De ijsbaan Lageland-Hamweg is heel bekend vanwege de kortebaanwedstrijden. 'Er zijn hier heroïsche wedstrijden verreden. De baan werd wel het Bislett van het noorden genoemd, naar de baan in Noorwegen. Er stonden hier tijdens de wedstrijden zo een paar duizend mensen langs het ijs', zegt voorzitter Aaldrik Evenhuis.
De man kan er uren over vertellen. Over bijvoorbeeld de winnaars door de jaren heen. Maar de tijd van Ronald Niemeijer is op. Hij moet door naar de volgende ijsbaan, die in Usquert. 'Maar eerst nog een glaasje kwast'.