OM kan fluiten naar geld hennepteelt

© Jos Schuurman (FPS)
Meer dan 12.500 euro. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden terug van drie verdachten van hennepteelt, omdat het illegale verdiend geld was. Maar de rechtbank heeft bepaald dat de drie geen cent hoeven af te staan.
Een echtpaar uit Nieuwolda had tussen augustus 2013 en oktober 2014 een hennepkwekerij aan huis, waarvan vijf keer was geoogst, zo stelde het OM. Daarmee hadden ze samen in totaal 2500 euro verdiend, vertelden ze zelf. Ze hadden de kwekerij uit geldnood in huis geïnstalleerd.

Klapper

Het OM meende dat een 51-jarige Stadjer, een kennis van de man (66) en vrouw (62) uit Nieuwolda en volgens hen verantwoordelijk voor het aanleggen en bestieren van de kwekerij, de grootste klapper had gemaakt. Hij zou meer dan 10.000 euro aan illegale inkomsten in zijn zak hebben gestoken. Dat achtte de rechtbank niet bewezen.

Te weinig bewijs

De Stadjer beweerde zelf dat hij enkel de spullen had geleverd en de twee adviezen had gegeven, omdat hij zelf eigenaar was van een growshop. 'Er is te weinig bewijs dat de verdachte ongelijk heeft. Daarom wordt hij vrijgesproken', zei de rechter. En daarmee komt er ook een streep door de inning van het geld.

Straf

Het echtpaar uit Nieuwolda kreeg wel straf opgelegd. De man moet een werkstraf van 200 uur uitvoeren, de vrouw wegens medeplegen een taakstraf van honderd uur. 

Schuld

Nadat de kwekerij was ontdekt was het stel geruime tijd van de elektriciteit afgesloten, totdat de schuld aan de netbeheerder was afbetaald. Daarom hoeven ze hun illegale inkomsten van de rechtbank niet terug te betalen aan de staat. De schuld, zo'n 4000 euro, was namelijk hoger dan wat ze aan de kwekerij hadden verdiend.