De Noord 9 van zaterdag 23 januari

Sinds het voorjaar van 2014 is de Noord 9 de hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Iedere week stelt een groep muziekprofessionals de Noord 9 samen uit het aanbod van actuele songs. De Noord 9 is de graadmeter van de Groninger muziek.
Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. De Stroatklinkers - Blief nog even zitten / Stay a while longer

De Groningse bluegrassband met Harry Jansen, Adrian Farmer, Bert Veldkamp, Bob Heidema en Henk Bloupot. De Stroatklinkers zijn in 1990 ontstaan als een gelegenheidsbandje voor een optreden in het toenmalige Groningstalige radioprogramma van RTV Noord. Sindsdien is het bluegrass geluid van De Stroatklinkers niet meer weg te denken van Radio Noord. De mannen hebben inmiddels zes Groningstalige cd's op hun naam staan; ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum is in de winter van 2015 een dubbel-cd verschenen met hun grootste successen in het Gronings én het Engels. Daarom een single met een 'dubbele A-kant, in beide talen! Hier ga je naar de Facebook-pagina van De Stroatklinkers

2. Zuver Scheerwol - t Kin mie vandoag niks meer schelen

Zuver Scheerwol is een samenwerking van Sijtse Scheeringa en Fries Wolma. Beide mannen leveren een deel van hun achternaam voor de naam van de band. Al ruim voor het onstaan van Zuver Scheerwol werken Sijtse en Fries samen; bijvoorbeeld bij het maken van Sijtses album 'Swingend deur de nacht' in 1999. In 2011 omringen de twee rockers zich met meer muzikanten en Zuver Scheerwol is geboren. Na 'Ik rok en ik roll', 'Piene in mien haart' en 'Trammelaant op t pladdelaand' is deze single de vierde Noord 9-hit voor Zuver Scheerwol. Alle liedjes zijn terug te vinden op het album 'Doalders' dat in november 2015 is verschenen. Beluister het liedje van Zuver Scheerwol op Soundcloud.

3. Wat Aans! - Doe bist er nog nait

In de zomer van 2015 staat Wat Aans! op #1 'Proat toch Grunnegs met mie', een knipoog naar de monsterhit 'Parijs' van zanger Kenny B. Wat Aans! komt op de valreep van 2015 met een nieuw liedje, dat een paar weken na verschijnen de Noord 9 in komt. Wat Aans! is een Stad-Groningse formatie van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Bestaat uit de rappers FiezeRik en De Beunhaas. Bekijk de clip van 'Doe bist er nog nait' op YouTube.

4. Vanderlinde - In your world

Arjan van der Linde schreef het liedje voor zijn zoon Bas. Na 'Katie Lee' en 'In one day' is 'In your world' de derde single van Vanderlinde in de Noord 9 dit jaar. Ook dit nummer is terug te vinden op het vijfde album van Vanderlinde 'Southbound train'. Dat album neemt de band grotendeels op in het Amerikaanse Cincinnati, bij producer Erwin Musper. Vanderlinde is een Groningse poprock-band rond zanger en songwriter Arjan van der Linde. Vanderlinde is in 2006 gevormd door Arjan van der Linde, drummer Harrie Groenewold en gitarist Christof Bauwens. De eerste jaren speelt de groep vooral stevige rock, inmiddels staat pop en countryrock op het repertoire.
5. De Troebadoers - In de nacht
Op 1 oktober 2015 is het langverwachte debuutalbum van De Troebadoers verschenen. Jan Henk de Groot, Edwin Jongedijk en Alex Vissering hebben de afgelopen maanden aan een album met twaalf liedjes gewerkt. Bij Radio Noord hoor je regelmatig tracks van het album, waaronder de single 'In de nacht'. Het is de opvolger van het succesvolle 'Riekdom', waarmee de Troebadoers in 2014 de Top 10 van Alle 50 Goud binnenkwamen. In de herfst van 2015 is het trio met de tweede theatertour langs zalen en theaters gegaan. Tijdens hun optreden in Café Martini vanaf muziekfestival Eurosonic/Noorderslag hebben de Troebadoers de Grunny 2016 uitgereikt gekregen. De Grunny is de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. Bekijk de clip van 'In de nacht' op YouTube. 6. Pieter van der Zweep - Zal de liefde winnen
Pieter van der Zweep is een Delfzijlster. Hij zingt al vanaf zijn tienerjaren. Eerst in allerlei bandjes, maar de laatste jaren is hij zonder band op pad. Hij werkt samen met zijn vaste liedjesschrijver en producer Robert Dorn. Hij doet mee aan allerlei talentenjachten: bij RTL 4, bij Radio 538 en bij het online platform Ongekend Talent. In 2011 heeft hij een bescheiden succes als hij samen met zangeres Do het liedje 'Vijf jaar' de hitlijst in zingt voor radiozender 100%NL. In 2013 zingt hij de titelsong van de bioscoopfilm 'Smoorverliefd'. Bekijk de clip van dit liedje op YouTube.

7. Sascha Elisah - The last one

Sascha Elisah is een singer/songwriter uit de Stad. Op haar achttiende is ze naar het Amerikaanse Nashville vertrokken, om zich daar onder te dompelen in de muziekscene. Hoewel Nashville het Mekka van de countrymuziek is, noemt Sascha Elisah haar muziek eerder 'popliedjes met een vleugje country'. Het liedje 'The last one' heeft ze geschreven op verzoek van het Groninger Museum, als onderdeel van een audiotour door het museum. Inspiratie voor het lied is afkomstig van het schilderij 'The Jack Pine' Tom Thomson. Sasha Elisah heeft al gespeeld op Noorderzon en Grunnsonic en haar muziek is gedraaid op 3FM. Met haar kraakheldere stem en aanstekelijke nummers is ze dan ook geen onbekende verschijning meer binnen de Groninger muziekscene. Bekijk de clip van 'The last one' op YouTube.

8. Harry Niehof - Bie t wotter

Nieuwe single van het album 'Twijduustern' dat in juni 2014 is verschenen. Een dag voor de presentatie is Harry Niehof langs elf dorpen in de provincie gegaan. In elk dorp speelt hij een nummer van zijn nieuwe cd. Harry Niehof is al decennia actief in de Groninger muziekwereld. In 2003 ruilt hij het Engels in voor het Gronings. Sindsdien maakt hij vijf Groningstalige cd's, waarvan één met Los Bomberos samen. Bekijk de clip van 'Bie t wotter' via YouTube. Bekijk de clip van Harry Niehof op YouTube.

9. Lucas & Gea - Veranderd in een ander

Lucas en Gea Hulshof komen uit Oude Pekela en staan sinds de eeuwisseling samen op het podium. Hun eerste hit is meteen een knallend succes: 'Steeds weer huil je' wordt in korte tijd het meest gedraaide nummer op Radio Noord. Van het album met dezelfde naam zijn tienduizenden exemplaren verkocht. Dit alles luidt een succesvolle carrière in met heel veel optredens, een theatertournee, tv-specials, een eigen reality-serie op TV Noord, een eigen platenlabel en veel hits. Vorig jaar zijn Lucas & Gea te vinden in de Noord 9 met 'Als ik je zie'. Dit liedje voor Alzheimer Nederland is hun recente wapenfeit. de videoclip vind je hier op YouTube.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.