Wedde dat 't lukt wint provinciale prijs Kern met Pit

Dorpsondersteuner Renate Bruin en huisarts en initiatiefnemer Hans Berg
Dorpsondersteuner Renate Bruin en huisarts en initiatiefnemer Hans Berg © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Buurtproject Wedde dat 't lukt heeft dit weekend de provinciale Kern met Pit-prijs gewonnen. In deze wedstrijd namen acht Gronigse bewonersgroepen het tegen elkaar op om hun leefomgeving te verbeteren.
Wedde dat 't Lukt is een initiatief van huisharts Hans Berg uit Wedde. Samen met dorpsbewoners, de gemeente en zorgverzekeraar Menzis heeft hij van Wedde een mantelzorgdorp gemaakt.

Vrijwilligers helpen dorpsgenoten

Door onder meer de vergrijzing, de krimp en het gebrek aan werkgelegenheid heeft een deel van de mensen in Wedde te kampen met verschillende gezondheidsklachten. Zorginstanties kunnen lang niet alle problemen oplossen. Daarom is op initiatief van Berg de constructie bedacht dat vrijwilligers andere dorpsgenoten helpen met bijvoorbeeld het onderhoud van de tuin, financiële zaken, haarverzorging en een bezoek aan de bibliotheek.
Meer dan 65 vrijwilligers zijn aangesloten bij het project. De mantelzorgers hebben korte lijntjes met professionele zorgverleners. Het project is volgens de gemeente Bellingwolde zo'n succes, dat het project wordt opgeschaald naar de hele gemeente.

Kans op landelijke prijs

Met de provinciale prijs heeft Wedde dat 't lukt een bedrag van in totaal 2.500 euro in de wacht gesleept. Het project mag op 19 maart onze provincie vertegenwoordigen tijdens de bekendmaking van de landelijke Kern met Pit-prijs. De winnaar krijgt nog eens drieduizend euro.
Wedde dat 't Lukt heeft vorig jaar de Niek de Jong prijs gekregen. Dit is een prijs van de gezamenlijke zorgverzekeraars. Hieraan is een geldbedrag van twintigduizend euro gekoppeld.