Gezinsklas: samen met papa en mama naar school

Het is een nieuw fenomeen in Groningen: de gezinsklas. Kinderen die problemen hebben met hun gedrag in de klas gaan samen met hun ouders naar school.

De gezinsklas is komen overwaaien uit Engeland, waar het zeer succesvol is. Kinderen met bijvoorbeeld concentratiepoblemen zitten één ochtend in de week samen met hun ouders in de klas. Behalve de leerkracht is er ook een psycholoog en een therapeut bij de les aanwezig.
Lastig voor omgeving
Kinderen met problemen met hun gedrag zijn niet alleen lastig voor zichzelf, maar ook voor hun ouders, leerkrachten en de andere leerlingen in de klas. In de gezinsklas wordt ouders en kinderen geleerd het problematische gedrag te veranderen.

In Groningen worden de speciale lessen voorlopig op drie scholen gegeven: De Swoaistee , de Borgmanschool en de Siebe Jan Boumaschool. Dat gebeurt onder begeleiding van de stichting Madelies.
Brug
'Als kinderen in de klas moeilijk mee kunnen komen, dan is het logisch om te kijken of we daar met z'n allen wat aan kunnen doen', zegt Joost Madern van Madelies. 'De ouders kunnen een brug slaan tussen thuis en school'.

Tijdens de les praten ouders en kinderen samen over de lessen en over de problemen die ze ervaren. Maar er is ook tijd voor de gewone schoolvakken. De ouders verplaatsen zich dan naar een ander lokaal, waar ze met een psycholoog praten over het gedrag van hun kind.
Stuiteren door school
Yuri Smit is een van de leerlingen van de gezinsklas van de Swoaistee in Lewenborg. Hij kan zich moeilijk concentreren en 'stuitert' voor het begin van de les door de school. Hoe vindt hij het in de gezinsklas? 'Leeeeeuk! Omdat ik veel kan leren. En ik vind de spelletjes leuk'.

Na zes lessen ziet zijn moeder Maria Smit resultaat: 'Het lijkt te werken, dus we zijn positief'.

Hele provincie

In Groningen worden de extra kosten die de school maakt voor de gezinsklas door de gemeente betaald. Stichting Madelies biedt de speciale lessen aan in de hele provincie.