Verdachte in zaak Jumbo-bomber blijft voorlopig vastzitten (update)

'Er moet onmiddellijk een eind komen aan het voorarrest van Alex O., die verdacht wordt van het afpersen van supermarktketen Jumbo.' Dat eist zijn advocaat Tjalling van der Goot maandag voor de rechtbank in Groningen.
De rechtbank wijst dit af en besluit dat de verdachte in ieder geval tot het vervolg van de rechtszaak in maart vast blijft zitten.

Te weinig bewijs

Volgens Van der Goot is er onvoldoende bewijs tegen O.. Zo zou er een gebrekkig dna-profiel zijn aangetroffen onder een postzegel op een envelop. Ook is niet bewezen dat de dreigmails, die de Jumbo heeft ontvangen, verstuurd zijn vanaf de computer van de verdachte.

Kookwekker

In het onderzoek speelden kookwekkers een belangrijke rol. Die zouden gebruikt zijn bij het bereiden van explosieven. Bij O. is wel een kookwekker gevonden, die hij heeft betaald met zijn pinpas. Maar de advocaat van O. zegt dat de pas is gebruikt door iemand anders. Een tweede kookwekker, die met de pinpas van O. is betaald, is spoorloos.

Onderzoek

O. gaat woensdag ter observatie naar het Pieter Baan Centrum. Daar doen gedragsdeskundigen onderzoek naar de toerekeningsvatbaarheid, de kans op herhaling en een eventuele behandeling van verdachten van ernstige misdrijven. O. had zich hiertegen verzet, maar van de rechtbank moet hij.

O. ontkent

De verdachte laat maandag voor de rechtbank weten dat hij niets met de zaak te maken heeft: 'Ik ben onschuldig, ik ben niet de Jumbo-afperser. Ik heb geen bommen vervaardigd', verklaart O.

Bommeldingen

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee Jumbo-vestigingen in de stad Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

Arrestatie

Alex O. werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn 15-jarige zoon. Vorige week werd bekend dat die niet wordt vervolgd.