GGD Groningen ontraadt zwangere vrouwen naar Zuid-Amerika te reizen

De GGD Groningen ontraadt zwangere vrouwen naar Zuid-Amerika af te reizen. Het continent is namelijk in de ban van het zika-virus.
De GGD sluit zich hiermee aan bij de waarschuwing van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het zika-virus kan namelijk voor ernstige afwijkingen zorgen bij het ongeboren kind. Het virus wordt overgebracht door de aedes aegypti-mug.

Gevaarlijk

'Als er per sé heen wilt kun je DEET 30 opsmeren', zegt Jan van der Have, arts Infectieziekten bij de GGD in Groningen. 'Maar, als het even kan, stel de reis uit tot na je zwangerschap. Het is vooral voor de vrucht, het kind gevaarlijk.'
Van der Have noemt de gevaren wanneer ongeboren baby's besmet worden door het virus. 'Het kan voor ernstige afwijkingen zorgen', aldus de arts. 'Denk aan een klein hoofd of een afwijking aan de hersenen.'

Geen gevaar

Er zijn twaalf à dertien telefoontjes van ongeruste burgers geweest. Groningers lopen geen gevaar, aldus Van der Have. Dat komt omdat de aedes aegypti-mug niet kan overleven op het Europese continent.