'Kamp komt afspraken over tiltmeters niet na'

© RTV Noord
Minister Henk Kamp van Economische Zaken negeert toezeggingen over het gebruik van tiltmeters in het aardbevingsgebied. Daar wijst de werkgroep Onafhankelijk Meten Effecten Mijnbouw in een brief de Tweede Kamer op.
De werkgroep verwijt de VVD-bewindsman afspraken niet na te komen. Zo zou in 2013, na het uitkomen van het zogenoemde Study and Data Acquistion Plan, toegezegd zijn dat tiltmeters bij Loppersum en Middelstum worden geplaatst.
De kamer drong in het voorjaar van 2015 aan op duidelijkheid hierover. Vorige week kwam de minister met een reactie. Daarin meldt Kamp dat het studie- en meetplan is aangepast.

Niet geïnformeerd

'Helaas geeft hij niet aan dat dit pas eind 2014 is geschied. Op dat moment hadden de tiltsensoren al bijna twee jaar haar nut en meerwaarde kunnen bewijzen. U als kamer bent niet geïnformeerd over deze aanpassing', concludeert de werkgroep.
Tiltmeters geven bij bodembeweging extra informatie, zoals over de kanteling van gebouwen. Daardoor ontstaat een beter beeld van het verband tussen aardbevingen en schade aan gebouwen. Ook geeft het volgens de werkgroep meer duidelijkheid dan de meeste meetmethodes over de omvang van het gebied met schade.

Bedreigend

De werkgroep vermoedt dat het gebruik van tiltmeters bewust wordt afgehouden. 'Tiltmeters laten alles zien. Sluimerende opbouw van schade wordt nauwkeurig vastgelegd. Wellicht wordt dit als bedreigend ervaren.'
In de brief wordt de kamer gevraagd in actie te komen bij het debat van dinsdag over het gasbesluit. 'Wij, als werkgroep, doen een meer dan dringend beroep op u om het antwoord van de minister niet voor zoete koek aan te nemen.'