Warming-up: Groningen zit in een vormdip

© JK Beeld
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de eerste uitwedstrijd van 2016; Willem II.
Willem II – FC Groningen

Ik heb vorig seizoen twee wedstrijden gemist (onder andere door de geboorte van mijn dochtertje) en dat zijn dan ook direct de twee meest spectaculairste uitwedstrijden van dat seizoen. Een daarvan is Willem II uit. Ik zat voor de televisie met de radio op Noord. Ik wist niet wat ik zag. Twee kansen voor Groningen en twee goals.
De eerste helft was Willem II beter, maar de FC was uiterst effectief. Uiteindelijk won Groningen ruim met maar liefst 4-1. Een uitslag die Groningen dit seizoen nog niet heeft neergezet. Overigens wist de FC de laatste drie Eredivisiewedstrijden in Tilburg te winnen.

De vorm: FC Groningen

Er is afgelopen week een hele discussie op gang gebracht. Moet trainer Erwin van de Looi blijven of niet? Het is meer dan goed dat er gediscussieerd wordt. En uiteraard is het vertoonde spel, van met name de laatste maanden, niet goed.
Groningen zit nu in een vormdip. Eigenlijk de laatste maanden al. Tegen Feyenoord was er nog een opleving, maar alleen de eerste maanden van dit seizoen heb ik een redelijk tot goed FC Groningen gezien. Mochten Van de Looi en zijn mannen de ambitie hebben om werkelijk naar plek vier te willen stijgen, dan zal er allereerst meer gescoord moeten worden. Doelpunten maken is haast een unicum geworden en dat is zorgwekkend.

De vorm: Willem II

Vorig seizoen de credits en dit seizoen gaat het met vallen en opstaan bij Willem II. Tegen Heerenveen speelde de ploeg bijvoorbeeld een heel aardige eerste helft, maar een zwakke tweede. Gevolg is dat de Tilburgers net boven de nacompetitiestreep staan en alle zeilen moeten bijtrekken om niet definitief in de gevarenzone te komen.
Trainer Streppel is deze winter één van zijn betere spelers kwijtgeraakt (Wuytens), maar heeft rechtsbuiten Hupperts daarvoor terug gehaald.
Waar moeten we op letten?
Groningen scoort zeer moeizaam dit seizoen. Helemaal in uitwedstrijden. Na twee punten uit de laatste vier wedstrijden moet Groningen wel winnen in Tilburg om de aansluiting met de top zes te behouden. De FC wil meer scoren, maar is met name het middenveld daar wel goed genoeg voor om de aanvallers in stelling te brengen? Ik heb zo mijn twijfels. Ik ben benieuwd of de FC in deze wedstrijd kansen kan creëren en niet zoals tegen NEC pas in de 59e minuut voor het eerst op doel schiet. Ik laat mij graag verrassen!

Blessures en schorsingen
FC Groningen: Mimoun Mahi (kuit), Albert Rusnak (knie), Abel Tamata (hamstring) en Jarchinio Antonia (hamstring)

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Burnet; Linssen, Kappelhof, Tibbling, Drost; Sørloth en De Leeuw

Voorspel Willem II - FC Groningen

FC Groningen - NEC eindigde afgelopen vrijdag in een teleurstellende 0-0. Theo van der Veen wist deze uitslag juist te voorspellen. Gefeliciteerd, u mag uzelf even dé voetbalkenner van het Noorden noemen!
Maar nu: wat wordt Willem II - FC Groningen? Voorspel het met het formulier hieronder en wordt dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit.