Gedeputeerde: 'Zonnepark is geen alternatief voor windpark Veenkoloniën'

© RTV Drenthe (archief)
Het is een interessant plan om een zonnepark in de Veenkoloniën te realiseren in plaats van windmolens. Toch kan het geen alternatief zijn voor de geplande windturbines.
Dat zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra tegen RTV Drenthe naar aanleiding van een gesprek met initiatiefnemers van zo'n zonnepark. De ondernemers waren maandag op het provinciehuis om hun plan nogmaals onder de aandacht te brengen van de gedeputeerde.

Al drie keer 'nee'

'Van minister Henk Kamp van Economische Zaken heb ik al drie keer 'nee' gehoord als het gaat om zon als alternatief voor wind. Hij houdt ons aan de taakstelling voor windmolens. We moeten al heel hard vechten voor verzachting van het dossier', aldus Stelpstra.
De ondernemers wilden niet meer kwijt dan dat het een 'constructief gesprek' was geweest.

Alleen kleine aanpassingen

Stelpstra gaat er bij Kamp op aandringen om de dubbele lijnopstelling bij Drouwenermond te schrappen en pleiten voor een grotere afstand tussen de windmolens. Verder gaat Stelpstra vragen om de opbrengsten van de windmolens terug naar het gebied te laten vloeien.
Hij verwacht niet dat er nog grote aanpassingen komen. 'Op 19 februari weten we het, want dan komt het definitieve plan van Kamp ter inzage te liggen', aldus Stelpstra.

Wie bepaalt locatie?

Vanwege de omvang van het windpark in de Veenkoloniën voert het Rijk de regie over de plaatsing van de windmolens. De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn voeren op dit moment een kort geding omdat zij van mening zijn dat zij zelf mogen bepalen waar de windmolens komen.
Het gaat volgens hen om verschillende initiatieven en daarom zou de zogeheten Rijkscoördinatieregeling (RcR) niet van toepassing zijn. De rechter doet hierover op 3 februari uitspraak.