Krijgt Grootegast een azc voor 500 vluchtelingen?

De gemeenteraad van Grootegast neemt dinsdagavond een besluit over de komst van een asielzoekerscentrum voor 500 mensen voor een periode van minimaal vijf jaar en maximaal tien jaar.
Het azc staat gepland op een perceel aan de Legolaan in Grootegast. Het streven is om de eerste bewoners in de zomer van 2016 te huisvesten.
Het Rijk heeft gemeenten gevraagd opvangplaatsen voor asielzoekers te creëren. Het college van burgemeester en wethouders van Grootegast wil met het azc de (sociale en maatschappelijke) verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van vluchtelingen.

Impact

Hoewel het college bevoegd is een besluit te nemen over de komst van een azc, wordt de zaak vanwege de impact voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad van Grootegast telt 15 zetels. De coalitie, bestaande uit CDA (4), ChristenUnie(3) en PvdA(1), heeft acht zetels. De oppositie wordt gevormd door VZ2000 met vier zetels, de VVD met twee zetels en GroenLinks met één zetel.

Weerstand

In Grootegast is weerstand tegen een azc. Tegenstanders vinden 500 asielzoekers te veel, de beoogde locatie niet geschikt en een periode van tien jaar te lang. Het dorp Grootegast heeft 3500 inwoners.
Informatiebijeenkomst
Afgelopen donderdag was in het gemeentehuis in Grootegast een informatiebijeenkomst over het azc. Naar schatting zo'n 500 inwoners kwamen daar op af.

Legitimatie
De raadsvergadering wordt gehouden in het gemeentehuis, maar dat is vanwege de verwachte publieke belangstelling te klein. Daarom is de raadsvergadering via een videoverbinding ook te volgen in Herberg In de Groote Gast. Legitimatie is zowel in het gemeentehuis als in de herberg verplicht.
De gemeenteraadsvergadering in Grootegast begint om 19.00 uur.