Gasdebat live bij RTV Noord: wat gaat de PvdA doen?

Kiest de PvdA de kant van coalitiegenoot VVD of schaart de partij zich bij de oppositie? Dat is de grote vraag dinsdagmiddag tijdens het gasdebat in de Tweede Kamer.
Sleutelrol

De Kamer moet een knoop doorhakken over het gasbesluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hij wil in het lopende gasjaar 27 miljard kuub gas winnen. De oppositie vindt dat de gaskraan verder dicht moet. De VVD staat achter de eigen minister en dus vervult de PvdA de sleutelrol.

'Wees geen kniepert'

Tijdens het debat komen ook andere zaken aan de orde, die met de gaswinning te maken hebben. Te denken valt aan de waardevermeerderingsregeling. Groningers willen deze regeling terug, waarbij gedupeerden vierduizend euro kunnen besteden aan verduurzaming van hun woning.
Veel mensen hebben de petitie 'Wees geen kniepert; behoud de waardevermeerderingsregeling' getekend. Commissaris van de Koning Max van den Berg is met een zak handtekeningen onderweg naar Den Haag.

Opkoopregeling?

Verder zal worden gesproken over de problemen met de afwikkeling van aardbevingsschade. Volgens de Onafhankelijk Raadsman Gaswinning Leendert Klaassen wordt de sfeer in Groningen steeds grimmiger en neemt het aantal klachten over de schade-afwikkeling flink toe.
Ook zijn er Groningers, die weg willen uit onze provincie, maar die hun huis aan de straatstenen niet kwijtraken. Komt er een algehele opkoopregeling of niet?
Het debat begint dinsdagmiddag om vier uur en is te volgen via onze livestream en ons liveblog.