'Fixers zijn criminelen, die zitten niet op de tribune bij Willem II-FC Groningen'

© ANP/Lex van Lieshout
'Een mythe.' Zo noemt Eric Konings van wedkantoor Unibet het idee dat matchfixers op de tribune plaatsnemen bij voetbalwedstrijden.
Dinsdag werd een Engelse man die statistieken doorbelde tijdens Willem II-FC Groningen van zijn stoel geplukt. Hij was aangemeld als schrijvende pers. 'Maar hij was continu statistieken aan het doorgeven en wilde videobeelden maken met zijn telefoon', zegt een woordvoerder van de Tilburgse club tegenover Omroep Brabant.
'Dan is dit niet echt wat we verwachten van schrijvende pers en daarom hebben we hem gevraagd de perstribune te verlaten.' De club nam vervolgens naar eigen zeggen 'het zekere voor het onzekere'.

Statistieken doorbellen

Mensen die statistieken doorbellen, komen vaker voor in het voetbal. Deze datajournalisten verzamelen statistieken. Via bedrijven, zoals Infostrada, verkopen zij deze aan diverse partijen, zoals (online) wedkantoren, websites met live tussenstanden en andere media.

Belchinezen

'Dat zijn de zogenaamde belchinezen', zegt Konings. 'Die hebben niks met matchfixing te maken. Dat is een mythe. Fixers zijn criminelen, die willen zo onopvallend mogelijk opereren. Dan ga je niet op de tribune bij Willem II-FC Groningen zitten, al is de affiche nog zo mooi.'

Illegaal

Willem II werd vorig jaar in verband gebracht met matchfixing. Dit is een illegale manier om wedstrijden te manipuleren, zodat er via weddenschappen veel geld kan worden verdiend.