DNA-test voor 'Graaf Adolf' in Duitsland

Binnen enkele maanden moet duidelijk worden of de anonieme grafkist in de Lambertikerk in het Duitse Oldenburg de graftombe is van Graaf Adolf van Nassau.
Met een DNA-test onderzoekt de universiteit van Göttingen of de botten toebehoren aan krijgsheer Adolf, de jonge broer van Willem van Oranje. Hij stierf bij de slag bij Heiligerlee in 1568.

Raadsels
Niemand weet precies waar zich het graf van Adolf bevindt. De historicus Lammert Doedens zoekt er al 20 jaar naar; het geldt als een van de grote raadsels in de Nederlandse geschiedenis.

Jongensboek
'Ik ben zelf geboren in Heiligerlee en opgegroeid in de Graaf Adolfstraat', vertelt Doedens. 'Ik ben al van jongs af aan gefascineerd door deze geschiedenis. Voor mij is het een jongensboek dat steeds echter wordt.'

Doedens, werkzaam bij de Rijksuniversiteit, ontwikkelde een nieuwe theorie over de vermoedelijke locatie van het graf. Hij wordt daarin gesteund door Duitse wetenschappers: 'Doedens heeft zoveel aanwijzingen gevonden die zijn theorie onderbouwen dat wij het aandurven een onderzoek te starten', aldus theoloog Ralph Hennings van de Lambertikerk in Oldenburg.Meer over dit onderwerp:
OLDENBURG
Deel dit artikel:

Recent nieuws