Monniken Schier maken kennis met de Eilanders

Ruim honderd inwoners van Schiermonnikoog verzamelden zich woensdagavond in hotel Van der Werff om kennis te maken met de nieuwe inwoners van het eiland: de cisterciënzer monniken.
Huis-tuin-en-keukenmonniken

De vier monniken willen zich deze week aan zo veel mogelijk eilanders voorstellen als 'gewone huis-tuin-en-keukenmonniken'. Broeder Paulus zegt zich op het eiland weer 'een kleine jongen te voelen in een ongekend oerlandschap en dicht bij de schepper.'
'Ik wil eigenlijk wel weten of er in de toekomst mogelijk ook vrouwen tot de orde mogen toetreden,' vroeg Garda Meerdink zich voorafgaand aan de bijeenkomst al af. De aanwezigen wilden verder weten of de monniken hun traditie weer gaan oppakken om eens in de vier weken de heilige mis op te dragen.

Oude kapsalon

Na het voorstellingsrondje mochten de eilanders de monniken het hemd van het lijf vragen. Alleen over de toekomstige locatie van het klooster (de monniken wonen tijdelijk in een oude kapsalon) wilden ze nog niets zeggen 'omdat daarover nog niets met zekerheid te melden is.'

Toxbar

Eerder deze week vertelden de monniken in het dorpshuis al over zichzelf. Komend weekend doen ze hetzelfde in de Toxbar waar ze ook de jongeren op Schiermonnikoog hopen te bereiken.