Eis: werkstraf en contactverbod voor stalker

© Jos Schuurman/FPS
'Een bijzondere man', stelde de officier van justitie in de zaak tegen een 54-jarige man uit Amersfoort. Hij stond terecht voor het stalken van zijn ex, die in Groningen woont. Ook zou hij medewerkers van een advocatenkantoor in de Stad stelselmatig hebben lastiggevallen.
De verdachte werd eveneens beschuldigd van mishandeling van een medewerkster van een bouwmarkt. Al met al eiste de officier een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar.

Buitenechtelijke relatie

De ex-geliefde zou tussen maart 2011 en mei 2012 zijn ex-vrouw hebben belaagd met honderden e-mails, sms-jes en telefoontjes. Hij had de twintig jaar jongere vrouw via internet leren kennen. Met haar was de toen in Waddinxveen (Zuid-Holland) woonachtige man een buitenechtelijke relatie aangegaan.
Hij werd door zijn echtgenote uit huis gezet en trok bij de Groningse in. Na het einde van de relatie werd de vrouw naar eigen zeggen belaagd. Maar zij pleegde smaad, meende de man. Zij had pamfletten opgehangen waarop voor hem werd gewaarschuwd. Ook werd hij uitgemaakt voor stalker. 'Maar ík mag geen aangifte doen.'

Foto's

In juli 2013 zou de man de deur van een advocatenkantoor hebben platgelopen en medewerkers telefonisch hebben belaagd. Op 16 augustus 2014 kreeg de man bij een bouwmarkt aan de Peizerweg een woordenwisseling. Hij maakte foto's van de medewerkers. Die vroegen hem deze foto's te verwijderen. Een medewerkster werd tegen de vloer geduwd en kreeg een klap in het gezicht. Ze liep een bloedneus op.

Zorgelijk

De oud-Groninger heeft eerder voor mishandeling en bedreiging in de cel gezeten. Volgens de officier heeft de man als een dwingend karakter. Hij zou de gevolgen van zijn eigen gedrag niet zien. 'Dat is zorgelijk'. Ze eiste eveneens een contactverbod met alle slachtoffers.
De Amersfoorter zei zelf in oorlog te leven met justitie en de rechtbank. Voor de strafzitting was een hele ochtend uitgetrokken. De verdachte kreeg de hele dag de gelegenheid zijn uitgebreide visie weer te geven. De middagzittingen werden hiervoor verschoven naar een andere datum.