Inwoners Vriescheloo verbijsterd over bomenkap

© Flickr/René Vlak (Creative Commons)
Inwoners van Vriescheloo kunnen hun ogen nauwelijks geloven: de bomen in de Pastorielaan zijn weg. Gekapt door de gemeente Bellingwedde.
Ook het struikgewas is weggehaald. En dat zonder waarschuwing of informatie van de gemeente. 546 bomen zijn omgezaagd. De omwonenden zijn verbijsterd.
Op de raadsvergadering van donderdagavond proberen ze hun gram te halen. Mariët de Jong, één van de bewoners van de Pastorielaan, wil een verklaring namens de omwonenden voorlezen, maar dat gaat niet door. Ze had zich daarvoor eerst moeten aanmelden.

Steun

De bewoners krijgen steun van enkele partijen, waaronder GroenLinks en het CDA. Ze stellen vragen aan verantwoordelijk wethouder Wim 't Mannetje. Die erkent dat er iets is misgegaan met de informatievoorziening naar de omwonenden.

Bomen waren ziek

Dat er gekapt moest worden blijft overeind staan. Veel bomen waren ziek. Bovendien stonden ze te dicht op elkaar. Het is de bedoeling dat de Patorielaan weer een open karakter krijgt.

Dunning

Op de vraag waarom de gemeente geen kapvergunning heeft aangevraagd antwoordt 't Mannetje dat het 'dunning' betrof. En geen 'onderhoud', waarvoor wel een vergunning nodig is. Hij oogst hoon van de bewoners. 'Dunning' is een wel heel eufemistische term als er 546 bomen tegen de vlakte zijn gegaan.
Om erachter te komen of de gemeente regels heeft overtreden, heeft Mariët de Jong de afgelopen dagen de Boswet bestudeerd. Ze weet nog niet of en zo ja hoe er actie kan worden ondernomen.
De bomen krijgt ze er niet mee terug. De wethouder zegt weliswaar dat de Pastorielaan deels wordt herplant, maar vindt dat het aangezicht van de laan onherstelbaar is beschadigd. De eiken die er weer komen te staan hebben op zijn vroegst over 50 jaar weer de omvang van de gekapte exemplaren. Dat gaat ze niet mee meemaken.