Stadjer bedreigt agenten, maar krijgt geen straf

© Sammie Lobo / 112 Groningen
De 34-jarige man uit Groningen, die in november 2014 in zijn woning aan de Stationsstraat drie agenten heeft bedreigd, krijgt geen straf opgelegd. De Stadjer werd daarbij in het been geschoten. Naar nu blijkt moet het been alsnog worden geamputeerd.
De gevolgen voor de Stadjer zijn zo groot en ingrijpend dat de rechters het niet nodig vinden om de man naast de schuldig verklaring ook nog een straf op te leggen. Tegen de man werd twee weken geleden drie maanden voorwaardelijke celstraf geeist.

Zelfmoord

Op 23 november kwam er 's nachts een melding van een zelfmoordpoging binnen bij de politie. De agenten troffen een verwarde bewoner aan met in zijn handen een kapot geslagen fles en een nepwapen.
De man had 2.000 pillen een een fles wijn achter de kiezen. Anderhalf uur lang probeerden de agenten de bewoner op andere gedachten te brengen. Die bleef de agenten bedreigen. Uiteindelijk had het leegspuiten van enkele bussen pepperspray ook geen succes.

Been verliezen

Een arrestatieteam nam de situatie over. Een agent van dit team schoot de bewoner vrijwel direct in het bovenbeen. De Stadjer is binnen een jaar twaalf keer geopereerd en verliest waarschijnlijk zijn been. De man is blijvend invalide en rijdt in een scootmobiel. Het Openbaar Ministerie besliste eerder al dat de agent die het schot loste, niet wordt vervolgd.

Psychische hulp

De rechtbank vond het opmerkelijk dat de agenten op het moment dat zij de verwarde man aantroffen, geen psychiater hadden ingeroepen. De officier van justitie meldde tijdens de zitting dat het incident in het midden van de nacht gebeurde 'en een psychiater op dat tijdstip moeilijk oproepbaar is'.
De rechters vinden dat de agenten hebben verzuimd psychische bijstand in te roepen en lieten dit ook meewegen in het oordeel.