Gezocht: iemand om krulspelden in te zetten

Cunera gaat zondag 31 januari over 'Wedde dat 't lukt'. Dat is een uniek zorg-project in het dorp Wedde dat vorige week voor de tweede keer binnen een jaar in de prijzen viel.
Huisarts

'Wedde dat t lukt' is bedacht door huisarts Hans Berg. Hij zag dat de professionele zorg steeds ingewikkelder en duurder werd, terwijl veel dorpelingen bereid zijn om elkaar te helpen.

Krulspelden

Door ouderen praktische hulp te bieden kunnen ze langer zelfstandig wonen. Cunera gaat op pad met dorpsondersteuner Renate Bruin van 'Wedde dat 't lukt'. Renate fietst iedere dag door het dorp. Mensen kunnen bij haar terecht als ze hulp nodig hebben en vervolgens zoekt ze een vrijwilliger om de hulp te verlenen. Renate krijgt soms bijzondere vragen, zoals van een mevrouw die hulp zocht bij het inzetten van krulspelden.

Dammen

Vrijwilliger Jan Wage werd gekoppeld aan de 81-jarige Grieko Kruijer, die eenzijdig verlamd is. Wage brengt Kruijer met een busje naar de dagbesteding, z'n damclub en damtoernooien. Die activiteiten zijn belangrijk voor Kruijer. Hij vertelt Cunera dat hij sinds het overlijden van z'n vrouw vaak eenzaam is.

Teckel

Ook is Cunera bij Hillie van Wijk. Zij zat in de lappenmand en zocht iemand om haar hond uit te laten. Sindsdien komt de 30-jarige Dennis Abee iedere middag langs om een ommetje te lopen met teckel Emma.

Professionals

Bij 'Wedde dat 't Lukt' gaat het niet alleen over vrijwillige hulp. Voor mensen die professionele hulp nodig hebben is de huisartsenpraktijk van Hans Berg uitgebreid met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige, een welzijnswerker en een wijkverpleegkundige. De lijntjes zijn kort; als hulp nodig is wordt die direct geboden.

Prijzen

Het project in Wedde won vorige week de 'Kern met Pit'-prijs. Vorig jaar kreeg het project de 'Niek de Jong-prijs', een tweejaarlijkse prijs van zorgverzekeraars.
Cunera over 'Wedde dat 't lukt', zondag na Noord Vandaag om 18.10. Het programma wordt ieder half uur herhaald en is ook te zien via rtvnoord.nl en onze app.