Celstraffen geëist tegen ramkrakers Oost-Groningen

© Dennie Gaasendam/DG-Fotografie
Tegen twee Stadjers van 33 en 24 jaar is vrijdag een celstraf van tien maanden en anderhalf jaar geëist vanwege een ramkraak. De oudste zou in de ogen van het Openbaar Ministerie ook nog een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden moeten krijgen.
De mannen bekenden een diefstal van een twintig jaar oude Ford in juli. Daarmee
van een supermarkt aan de Dorpsstraat in Onstwedde.

Op sigarettenjacht

De mannen pakten een krat bier en zetten die op de achterbank van de gestolen auto. De reis ging verder naar een supermarkt aan de Kerkstraat in Zuidbroek. Daar werd niets gestolen. Volgens de advocaat van de oudste kwam dat omdat de rolluiken voor de sigaretten op slot waren.

Rotonde

Uiteindelijk tankten de mannen zonder hiervoor te betalen en belandden ze met de gehavende Ford op een rotonde in Delfzijl. Daar probeerden ze nogmaals een auto te stelen, maar gingen op de loop toen mensen de politie belden. Met de trein reisden de ramkrakers naar Appingedam, waar ze op het station werden opgepakt.
Geen behandeling
Beiden hebben een strafblad opgebouwd. De jongste wil niets weten van hulpverlening en daarom eiste de officier geen voorwaardelijke celstraf. Hij zou gedurende anderhalf jaar in de cel moeten zitten. De oudste zou zich na detentie wel moeten laten behandelen aan onder meer alcohol- en drugsmisbruik.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.