Defensie geeft 212 slachtoffers chroom-6-verf vergoeding

© RTV Drenthe (archief)
Defensie heeft tot nu toe 212 (oud-)werknemers schadevergoeding gegeven omdat ze hebben gewerkt met verf waarin de kankerverwekkende stof chroom-6 zit. Dat laat minister Hennis van Defensie vrijdag weten aan de Tweede Kamer.
Tientallen medewerkers van het voormalige Navo-depot in Ter Apel zouden ziek zijn geworden omdat ze met de verf hebben gewerkt.


In totaal hebben 630 (oud-)medewerkers van Defensie een aanvraag ingediend. Tot nu toe zijn 379 aanvragen afgewezen. 108 (oud-)medewerkers zijn in bezwaar gegaan en 29 aanvragen zijn nog in behandeling.

Voorlopige regeling

De financiële vergoeding varieert van drieduizend euro voor lichte gevallen tot vijftienduizend euro voor mensen met ernstige klachten. Met deze coulanceregeling bekent Defensie nog geen aansprakelijkheid voor de ziekte van de voormalige werknemers. Het gaat om een voorlopige regeling. Officieel moet onderzoek nog het precieze verband aantonen tussen chroomverf en gezondheidsklachten.

Luchtmonsters

Minister Hennis van Defensie schrijft tevens dat begin januari op advies van de GGD in Groningen luchtmonsters zijn genomen op de locatie in Ter Apel. Deze worden de komende periode onderzocht om te kijken of er nog schadelijke deeltjes in de lucht zitten. Het depot in Ter Apel werd overigens in 1995 al gesloten.

Lees ook: