'Je bent toch een beetje Superman in zo'n pakje'

Het KNRM-station in Lauwersoog kampt met een tekort aan redders. Er zijn op korte termijn vier à vijf nieuwe vrijwilligers nodig om de twee reddingsboten varende te kunnen houden.
De Springbok en de Annie Jacoba Visser verlenen per jaar gemiddeld zeventig keer hulp op de Waddenzee of op het Lauwersmeer. Met name in het vaarseizoen is het druk. Op dit moment zijn er zestien redders. Dat zijn er te weinig, als je bedenkt dat het vrijwilligers zijn die niet 24 uur per dag, 7 dagen per week opgeroepen kunnen worden.

Superman

Volgens Sietse van der Wal van de KNRM kan de bezetting met vier à vijf nieuwe collega's op orde gebracht worden. Hij kan het iedereen aanraden: 'Het geeft veel voldoening om mensen kosteloos hulp te bieden. En het is natuuurlijk ook wel stoer om met een droog pak aan het water op te stuiven: 'Je bent een beetje superman in zo'n pakje', zegt Van der Wal.

Dunbevolkt

Toch is het een probleem geschikte mensen te vinden. Dat komt vooral door de keiharde eis dat je als redder binnen een kwartier in Lauwersoog moet kunnen zijn. De nieuwe vrijwilligers moeten dus in het dunbevolkte gebied rond het Lauwersmeer gezocht worden.

Avontuurlijk

Van der Wal gaat ervan uit dat het door het avontuurlijke karakter van het werk gaat lukken nieuwe collega's te vinden. 'Als je één keer op zo'n boot hebt gevaren dan wil je zeker bij de KNRM'.