Greenpeace meert Arctic Sunrise af in Delfzijl voor onderhoud

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise ligt in de haven van Delfzijl te wachten op een stevige opknapbeurt. De komende weken wordt het schip door scheepswerf Niestern Sander onder handen genomen.
Drie jaar geleden kwam het schip in het nieuws toen het tijdens een actie tegen gas- en olieboringen door de Russische marine werd geënterd. De Arctic Sunrise werd naar Moermansk gesleept en lag daar een jaar aan de ketting.

In de cel

De bemanning, onder wie Mannes Ubels uit Oudeschip, werd in de cel gezet. Drie maanden zat de Groninger machinist vast in de gevangenis in Rusland, waarvan twee maanden in de gevangenis van Moermansk. Rond kerst 2013 werd hij vrijgelaten.

South Pacific

Ubels werkt nog steeds bij Greenpeace. 'Dit schip vaart vooral in het Noordpoolgebied, onder meer bij Groenland. Daar brengen we het smelten van de ijskap in kaart. Of mijn volgende reis daar ook naar toe gaat weet ik nog niet. We werken met roosters. Drie maanden op, drie maanden af. Misschien gaat mijn volgende trip wel naar de South Pacific, voor bijvoorbeeld een visserijcampagne. We zitten immers overal over de wereldzeeën waar wij vinden dat actie gevoerd moet worden.'