Hoogleraar RUG: 'Ook mannen kunnen multitasken'

Dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen is een fabeltje. Dat zegt hoogleraar Niels Taatgen van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.'
Taatgen is vorige week gekozen tot docent van het jaar van de universiteit. Zijn vakgebied is kunstmatige intelligentie. Hij onderzoekt vooral multitasking, oftewel: Wat gebeurt er in ons hoofd als we twee dingen tegelijk willen doen?
Autorijden
'Mensen kunnen niet multitasken, lees je vaak. Maar er zijn heel veel voorbeelden waarbij multitasken prima is', zegt de hoogleraar. Zo kunnen mensen beter autorijden als ze meerdere dingen tegelijkertijd doen. Overigens is autorijden een aaneenschakeling van multitasken. Zo moeten mensen tegelijkertijd schakelen, gas geven en in de spiegels kijken.

Volgens Taatgen heeft multitasken te maken met ervaring. Als je dingen tegelijkertijd doet waar je heel goed in bent, dan gaat dat beter dan wanneer iemand het overneemt die dat niet is. Die bakt er niks van. 'Dat ligt niet aan het geslacht', zegt de hoogleraar.

Huishouden

Waar het beroemde fabeltje vandaan komt, kan Taatgen alleen naar gissen. Hij vermoedt dat het stamt uit de tijd dat vrouwen nog klassiek dagelijks het huishouden deden en mannen nooit. 'Als de vrouw ziek was, nam de man het huishouden over. Dat werd een puinhoop', vertelt hij. 'Dat is het enige wat ik kan verzinnen.'