142 mensen verliezen hun baan bij de Zonnehuisgroep, eind nog niet in zicht

Het hing al in de lucht, maar nu is duidelijk wie weg moet en wie (nog) mag blijven. Vorige week hebben 142 medewerkers van Zonnehuisgroep Noord te horen gekregen dat ze op zoek moeten naar een andere baan.
Het gaat om 102 medewerkers in de zorg (in totaal 56 voltijdbanen) en 40 medewerkers met een facilitaire functie (samen 17 voltijdbanen), zo blijkt uit een interne memo.

Sluiting verzorgingshuizen
De ontslagronde is het gevolg van de aangekondigde sluiting van vier verzorgingshuizen in Bierum, Kloosterburen, Slochteren en Wagenborgen. Ook de Woonhaven in Zuidhorn, een tehuis voor dementerenden, gaat dicht.

In Loppersum stopt de dagverzorging De Brug. Hetzelfde geldt voor dagverzorging Pertemuan Akrab in Appingedam.

Tweede fase
Het blijft niet bij deze sluitingen en ontslagen. Er komt een tweede fase aan, zegt Petra Luider, woordvoerder van Zonnehuisgroep Noord. 'Er moeten nog meer zorgcentra dicht. Welke dat zijn, maken we binnen twee weken bekend. Dat gebeurt zodra de plannen de medezeggenschap (onder meer de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad) zijn gepasseerd'.

Ook voor de bewoners van de centra, die dicht gaan, zijn de gevolgen ingrijpend. Zij moeten verhuizen naar een andere locatie van de Zonnehuisgroep. 'Ze mogen zelf kiezen', zegt Luider. 'Sommigen willen naar een locatie, die volgend jaar dicht gaat. Die moeten dus dan nog een keer verhuizen. Wij raden dat af, maar als ze dat zelf willen, dan mag dat'.

Begeleiding
De mensen die hun baan verliezen, krijgen hulp bij het vinden van ander werk. Dat kan zowel een functie binnen de Zonnehuisgroep als ergens anders zijn.

Ook de cliënten zullen de gevolgen merken. Zij krijgen te maken met andere verzorgers. De Zonnehuisgroep wil zo veel mogelijk welzijnsactiviteiten voor de bewoners van verpleeghuizen overeind houden, maar 'de financiële kaders zijn echter bepalend'.


Lees ook:
- Zonnehuisgroep Noord sluit vier tehuizen
- Zonnehuisgroep Noord snijdt in aantal leidinggevenden
- Financiële problemen bij Zonnehuisgroep Noord stapelen zich op
Meer over dit onderwerp:
ZUIDHORN
Deel dit artikel:

Recent nieuws