Bronsmotoren Museum Appingedam uit pand gezet

Het Bronsmotoren Museum uit Appingedam moet verhuizen. Op 30 april loopt de huurbescherming af en dat betekent einde oefening voor het museum op de huidige locatie: de voormalige Bronsfabriek aan de Farmsumerweg in Appingedam.

Onenigheid huur doet de das om

Het museum ligt al jaren in de clinch met het bedrijf Control Seal, de verhuurder van het pand. Een onenigheid over de huur heeft er voor gezorgd dat beide partijen niet meer met elkaar door een deur kunnen met als resultaat, beëindiging van het huurcontract.


Einde aan huurbescherming

Volgens museumwoordvoerder Jan Bos is de gedwongen verhuizing een bittere pil. 'Er bestaat altijd een risico dat wanneer je iets huurt, je er uit moet. Zeker als er onenigheid is. We zijn al bijna twee jaar bezig om dit geschil op te lossen. De rechter heeft ons
gegeven en daar komt nu een einde aan. Het is verdrietig maar het is niet anders'.
'Stukje historie verdwijnt'
Bos heeft de verhuizing geaccepteerd maar zit wel met de situatie in zijn maag. 'Dat komt vooral omdat het museum straks niet meer gekoppeld is aan de oude fabriek. Het is een stukje historie waarvan ik vind dat, dat bij elkaar hoort'.

'Het museum blijft bestaan'

Het stichtingsbestuur is al maanden koortsachtig opzoek naar een nieuwe geschikte locatie voor het museum maar dat is niet eenvoudig. 'We hebben gigantische apparaten', zegt Bos. 'Die zet je niet zomaar ergens neer. We hebben minstens tweeduizend vierkante meter oppervlakte nodig. Maar ik verwacht wel dat het lukt hoor. Is het niet in Appingedam, dan misschien wel buiten de regio, het museum blijft gewoon bestaan, hoe dan ook.'
Verhuurder Control Seal was niet bereikbaar voor commentaar.