'De paardenbeul bestaat niet'

© Jeroen Berkenbosch
Paarden worden niet mishandeld door een paardenbeul, ze doen het elkaar aan. Dat zeggen twee dierenartsen tegen De Paardenkrant/Horses.
Dierenarts Jan Greve uit Haaksbergen heeft verwondingen van een merrie bekeken en zegt tegen De Paardenkrant dat hij niet kan bedenken hoe een mens het voor elkaar krijgt.
'Het bestaat niet dat het met een mes gedaan is. Als het je al lukt om überhaupt een keer te snijden, dan heb je voor het opensnijden van de vulva tot de uier meerdere sneden nodig, dat laat zo'n merrie echt niet toe, tenzij ze verdoofd was', legt de dierenarts uit.

Zeer harde klap

Greve vermoedt dat de wond die hij heeft bekeken is ontstaan door een zeer harde klap van een andere merrie. Dierenarts Gert Teunissen uit Baarn zegt in De Paardenkrant het hier mee eens te zijn. 'Dit lukt je gewoon niet, dat gaat gewoon niet, ook niet bij het braafste paard.'

Dekken

Teunissen geeft wel aan dat er gekken in de wereld zijn. 'Die gaan op een emmer achter een paard staan om zo'n paard te dekken, maar snijden en prikken lukt je niet.'
In Groningen, Drenthe en andere delen van Nederland waren afgelopen jaar meerdere meldingen van mishandelde merries. Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren heeft een landelijk meldpunt opgericht voor paardenmishandeling.