'Iedereen moet gewoon weten hoe mooi de geschiedenis van onze regio is'

'Ik hoop dat meer mensen eens om zich heen kijken en zich beseffen dat we zuinig moeten zijn op onze regio.' Dat zegt voorzitter Martinus van Hoorn van Museum Stad Appingedam.
Appingedam en Delfzijl onafscheidelijk
Van Hoorn heeft in het kader van 'Duizend jaar Damsterdiep' onderzoek gedaan naar de rol van Appingedam en Delfzijl. 'Beiden zijn al eeuwen onafscheidelijk', stelt Van Hoorn. 'Ze liggen allebei aan het Damsterdiep, de verkeers- en levensader van die tijd. In 1884 is besloten om een staatsspoorlijn aan te leggen van Groningen naar Appingedam en Delfzijl. Dit was niet gebeurd als één van de twee er niet geweest was', stelt Van Hoorn.

Lezing
Het onderzoek van Van Hoorn heeft geresulteerd in een lezing. Daarmee wil hij anderen inspireren om ook onderzoek te doen naar bepaalde onderdelen uit de Eemsdelta-geschiedenis. 'We hebben hier zo veel mooie en waardevolle dingen uit het verleden. Ik hoop echt dat mensen zich dan gaan afvragen hoe die geschiedenis is geweest en zelf op onderzoek uitgaan', legt Van Hoorn uit.

Meer lezingen over het gebied?
Van Hoorn: 'Mogelijk komen er meer lezingen, maar dan telkens door iemand anders. Ik vertel deze keer over de eeuwenoude band tussen Appingedam en Delfzijl, maar ik hoop dat een ander het stokje van mij overneemt'.

De lezing is dinsdag om 20:00 uur in Het Anker bij de Kruiskerk in Delfzijl.
Meer over dit onderwerp:
APPINGEDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws