Beter Weters Sport: waar zijn de vrouwen bij de sportverkiezing?

Voor de provinciale sportprijs zijn ruiter Jur Vrieling (winnaar 2015), atleet Tijmen Kupers en roeier Joris Pijs voorgedragen. Bij de talenten zijn drie jongens genomineerd. Sportploeg wordt Donar, Lycurgus of FC Groningen. Waar zijn de vrouwen? En waarom geen FC Groningenspeler?

Verantwoording
Ik heb even getwijfeld of ik me deze keer niet moest onthouden van commentaar, want ik maak zelf deel uit van de jury die verantwoordelijk is voor de nominaties. Toch voel ik de behoefte iets over de vraag van deze week te zeggen en dan met name over de constatering dat er geen vrouwen zijn genomineerd in de categorie sportvrouw/sportman van het jaar.

Gewicht van de prestaties
Natuurlijk telt de provincie ook vrouwen die op topniveau actief zijn. Neem golfster Dewi Weber, judoka Jennifer Wichers of roeister Sophie Souwer. Ook zij zijn uiteraard nadrukkelijk in beeld geweest om tot de uiteindelijke genomineerden door te dringen. Het vrouw-zijn is echter geen criterium op zich. Er is bij hoofdelijke stemming zuiver gekeken naar het gewicht van de prestaties van de sporters, man of vrouw, in 2015. Daar is dit lijstje uit naar voren gekomen. Zonder aanziens des persoons.

Wiliam Pomp schrijft over sport voor het Dagblad van het Noorden. Zijn specialiteiten zijn auto- en motorsport, basketbal en voetbal. Meer


Toevalstreffer
Geen vrouwen genomineerd? Dat is een toevalstreffer… Vrouwen presteren de laatste jaren op het Olympische niveau beter dan de mannen. Vrouwen zijn beter in het pieken op het moment dat het moet. De generale, dat was dan 2015, hebben de vrouwen het in Groningen laten afweten maar in 2016 staan ze er weer hoor!

Bekerwinst teamprestatie
FC Groningen is terecht genomineerd als team. Om als afzonderlijke speler van FC genomineerd te worden als sportman van Groningen, lijkt me niet logisch. Welke individuele prestatie heb je dan geleverd? De beker winnen van FC was grandioos maar wel een teamprestatie.

Karin Kienhuis is regiodirecteur van het Alfa-college en oud-topjudoka. Ze nam deel aan de Olympische Spelen van 1996 en 2000. Meer


Altijd arbitrair
Alle sportmensen willen altijd prijzen pakken. Titels, bekers, daar gaat het om. Erkenning voor gedane arbeid, voor de grootsheid van de prestatie. Genomineerd worden voor de Groninger Sportprijs. Dat is het begin. Zonder nominatie geen prijs. Er zit altijd iets arbitrairs in. Wie beslist dat eigenlijk? Tegelijkertijd ook mooi, anders is er niets te klagen.

Vrouwen zijn slimmer
Dat er nu geen enkele vrouw genoemd wordt lijkt me terecht. Bij navraag onder vele ‘experts’ bleef het stil. De sportploeg: alle drie toppers. De mannelijke sporter en talent: ook geen probleem. Kandidaten genoeg. Het zal blijken dat de vrouwen gewoon slimmer zijn. Zij houden zich koest tot Rio. Of niet Kim Polling?

Anjo Mekel is sinds 2012 assistent-coach bij de Groningse basketbaltrots Donar. Hij won met de club in 2014 zowel de landstitel als de beker. Meer


Kwaliteit
Geen vrouwen genomineerd? Dan waren er blijkbaar geen bijzondere vrouwelijke prestaties of er is door de omgeving onvoldoende gelobbyd. Het is hetzelfde met dat geforceerde gedoe om meer vrouwen op topfuncties te krijgen. Het gaat niet om geslacht maar om kwaliteit. In het verleden hebben Marianne en Ranomi (terecht) gewonnen. Verder is zo'n verkiezing altijd hetzelfde.

Maakt niet uit
De winnaar is vereerd en trots, de verliezers vinden na afloop de verkiezing (iets met appels en peren) per definitie niet eerlijk. Om maar te zwijgen over de (vrouwelijke) sporters die niet eens genomineerd zijn. Maakt allemaal niet uit. Het gaat uiteindelijk om het feestje na afloop. Kruisbestuiving.

Kees Vlietstra is korfbalcoach. Onder zijn leiding is Jong Oranje het sterkste team ter wereld geworden. Daarnaast is hij sportconsulent. Meer


Waar is Anne Kamminga?
Je zou haast gaan smeken om een terugkeer van Ranomi Kromowidjojo en Kim Polling binnen de provinciegrenzen. Nadeel: de uitslag staat dan al vast. Nu is het speuren naar vrouwen die iets gepresteerd hebben. Heeft de commissie het niet aangedurfd om Anne Kamminga te nomineren? De kickbockster uit Uithuizen. Twee wereldtitels in verschillende categorieën.

Oeuvreprijs Vrieling
Ze had gemakkelijk Jur Vrieling kunnen vervangen. Hij heeft goud met het Nederlands team behaald en niet als individu. Jur is een groot sportman, geef hem de oeuvreprijs! Al snap ik heus wel dat die eer iemand anders ten deel valt.(Foske toch commissie?) En bijvoorbeeld Rusnak nomineren? Niet doen. Winnen van de KNVB beker doe je met z'n allen.

Henk Elderman is journalist bij RTV Noord sinds 2007. Zijn aandachtsgebieden zijn wielrennen, voetbal, korfbal, motorsport en schaatsen Meer


Waarom niet
Ik ga er van uit dat de jury goed zijn werk doet. Het is altijd makkelijk om allerlei namen toe te voegen. Een discussie of het klein maken van genomineerde sporters ten goede van een eigen keuze zit niet in mij. Ik hou daar niet van. Dat er geen vrouwen bijzitten kan. Waarom niet. De volgende keer zijn het allemaal vrouwen.

Supporters FC Groningen
Een extra nominatie zou kunnen zijn voor alle supporters van FC Groningen die zonder één wanklank ( in alle voorgaande wedstrijden in 2015 ) er voor gezorgd hebben dat de beker binnengehaald kon worden. Dit zou wel eens gewaardeerd mogen worden want zo normaal is dat tegenwoordig niet meer.

John Schurer bezoekt sinds 1959 wedstrijden van FC Groningen en is sinds 2010 voorzitter van de supportersvereniging van de club. Meer


Meer over dit onderwerp:
sport opinie beterweters beterweterssport
Deel dit artikel:

Recent nieuws