Zaak Libanonveteraan zorgt voor kettingreactie

De publiciteit rond veteraan Chris Kriznaric uit Bellingwolde maakt veel los bij andere oud-Libanongangers. Dat meldt letselschadeadvocaat Vincent Dolderman in Utrecht.
Afgelopen december bepaalde de rechter dat Kriznarik
, omdat Defensie hem onvoldoende nazorg heeft gegeven na zijn uitzending. Na deze uitspraak meldden zich tot nu toe 150 andere getraumatiseerde Libanon-veteranen bij Dolderman.
'In de meeste gevallen gaat het om mensen die na al die jaren zwijgen eindelijk met hun verhaal naar buiten willen komen', zegt Dolderman.

Stok achter de deur

De advocaat hoopt dat het kabinet bereid is voor hen met een schadevergoeding over de brug te komen. Tegelijkertijd houdt Dolderman een stok achter de deur: 'Mocht de minister de deur dicht doen en niet willen werken aan een oplossing zonder de rechter daarbij te betrekken, dan zullen wij ook daadwerkelijk de stap naar de rechter maken om voor een ieder een redelijke compensatie af te gaan dwingen'.

Emotioneel

Afgelopen vrijdag hield Dolderman een speciale bijeenkomst voor de oud-Libanongangers in Kootwijkerbroek om hen te vertellen wat de veteranen eventueel te wachten staat. Maar ook om hun verhalen aan te horen. 'Daarbij ging het er soms emotioneel aan toe', zegt Dolderman.

Pensioen onvoldoende

'Veel van de Libanonveteranen krijgen inmiddels een invaliditeitspensioen. Van hen is dus vastgesteld dat ze ziek zijn. Maar die uitkering is onvoldoende om de geleden schade te dekken', aldus de letselschadeadvocaat.
In de zaak van Kriznaric duurde het negen jaar voordat de rechter tot een definitief oordeel kwam. Nu moet de hoogte van de vergoeding nog worden vastgesteld. De besprekingen daarover zijn inmiddels begonnen.

Achter de schermen

Dolderman hoopt dat het in de andere gevallen sneller tot een akkoord met Defensie komt. Achter de schermen wordt inmiddels 'informeel gesproken', zegt Dolderman. 'Maar het kan dus nog wel een poosje duren', besluit hij.