De pikante overstap van TSN naar Buurtzorg

© RTV Noord
In 2012 besluit Tia Prins uit Blijham de deur van thuiszorgorganisatie TSN achter haar dicht te trekken. Ze is verpleegkundige, maar kan zich niet vinden in de bedrijfsvoering van TSN.
Samen met een collega gaat ze naar de concurrent; Buurtzorg Nederland, die op dat moment een locatie in Blijham opende.

Geen inspraak

'Dat was destijds wel een pikante overstap. Niet alle TSN-collega's vonden dat zo leuk. Nog steeds niet', Tia's onvrede over de TSN-werkwijze kwam vooral door de manier van organiseren. 'Alles werd van boven aangestuurd en wij hadden geen inspraak.'
Inmiddels werkt Tia al vier jaar voor Buurtzorg in Blijham en TSN is in zwaar weer terecht gekomen. Buurtzorg lijkt daar juist de vruchten van te plukken.

Geen managers

Buurtzorg Nederland is een organisatie zonder managers. De organisatie heeft tientallen vestigingen in onze provincie. Er wordt gewerkt in kleine teams die bestaan uit ziekenverzorgenden en verpleegkundigen. De teams zijn zelfsturend. Er is dus geen manager die de boel draaiende houdt.

Vrijheid

Die manier van werken spreekt Tia aan. Verantwoording afleggen doet ze aan haar collega's of aan directeur Jos de Blok. 'Een manager komt er hier niet in, daarvoor is onze vrijheid ons te lief.' De planning van het personeel en het inplannen van zorgroutes doet het team ook met elkaar.

Overnemen

Het concept 'Buurtzorg Nederland' lijkt zijn vruchten af te werpen. Onlangs werd bekend dat Buurtzorg 75 procent van de zorgwerkzaamheden van TSN wil overnemen. Dat aantal is een landelijk percentage. Het is onduidelijk hoeveel Groninger gemeenten met Buurtzorg in zee gaan nu TSN wankelt.