Politiesterkte in Ter Apel wordt verhoogd

De politiesterkte in Ter Apel wordt opgevoerd. Ook krijgt het dorp weer een volwaardig politiebureau. Dat schrijft de eenheid Noord-Nederland in een brief aan burgemeester Leontien Kompier.
Aanleiding is de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de cijfers over incidenten waarbij asielzoekers zijn betrokken en het gestegen aantal aangiften van winkeldiefstallen. Afgelopen jaar zijn er 403 incidenten in het AZC Ter Apel geregistreerd. Dat is 10 procent van het totale aantal registraties op vreemdelingencentra in Nederland.

Ook is het aantal aangiften van winkeldiefstallen in Ter Apel toegenomen, van 68 in 2014 naar 238 vorig jaar.

Raad meteen bediend
Een grote meerderheid van de gemeenteraad eiste per motie dat het college bij de politie zou aandringen op maatregelen zoals een 24-uurs openstelling van het politiebureau in plaats van de huidige doordeweekse middagen. Ook moet op het bureau een volledig team aan het werk.

Met het verspreiden van de brief tijdens de raadsvergadering werden de partijen op hun wenken bediend.

Kritiek op Kompier
Toch was er kritiek op het functioneren van burgemeester Leontien Kompier. Vooral PvdA-fractieleider Richart Joling verweet de burgemeester eigengereidheid bij het nemen van maatregelen.

Bijvoorbeeld bij het aanstellen van de beveiligers van het Gastvrij Ter Apel-team. Geconstateerd werd dat die maatregel, gezien de cijfers van de politie, niet werkt.

Te weinig geluisterd
Kompier wees erop dat zij als burgemeester de ruimte mag nemen om beslissingen te nemen als zij snel ingrijpen noodzakelijk acht. De gemeenteraad kan dan achteraf om instemming worden gevraagd. Ook zou zij te weinig hebben geluisterd naar signalen van bezorgdheid van de raad over de situatie in Ter Apel.

Kompier betuigde spijt over de indruk die zij daarover heeft gewekt. De raad nam daarmee genoegen.

Motie aangenomen
Na het lezen van de goede nieuws werd de motie over meer politie toch in stemming gebracht. En aangenomen, op de stem van de Partij voor de Dieren na. Die vond de motie overbodig.
Meer over dit onderwerp:
vluchtelingen TER APEL
Deel dit artikel:

Recent nieuws