RUG-project krijgt miljoenensubsidie van NWO

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen krijgen twee miljoen euro subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het geld gaat naar een datacentrum van de RUG.
Daar komen over een paar jaar honderdduizenden foto's van de Euclid-satelliet binnen.

'Overwinning'

'De toekenning van de subsidie voelt als een overwinning, want er zijn tientallen projecten die buiten de boot vallen', zegt professor Edwin Valentijn van de RUG.

3D-model

De Euclid-satelliet wordt in 2020 gelanceerd en moet het heelal nauwkeurig in kaart brengen. In Groningen wordt met al die foto's een soort 3D-model van het heelal gemaakt.
Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar donkere energie. 'Dat zijn mysterieuze deeltjes waar we nog heel weinig van weten. De satelliet is erop gericht om uit te vogelen wat dat is', vertelt Valentijn.

Extra banen
Volgens de Groningse professor is de miljoenensubsidie nodig om in 2020 van start te kunnen gaan met het project. 'Hiermee kunnen we het datacentrum verder inrichten door het kopen van servers, computers en andere onderdelen.'

Het levert ook banen op. Er werken nu twintig man op het datacentrum. Daar komen straks vijftien mensen bij.

Tientallen aanvragen

De NWO kreeg in totaal 54 aanvragen binnen. Slechts zeven projecten kregen een subsidie toegekend. In totaal keert de NWO 17,9 miljoen euro uit.