Stadjer stalkt en treitert ex-vriendin en haar omgeving: drie maanden cel geëist

Eindeloos veel WhatsAppjes versturen onder verschillende schuilnamen, nepaccounts aanmaken met seksueel wervende teksten, maandenlang bedreigen en lastigvallen. Volgens het Openbaar Ministerie was dit allemaal het werk van een 19-jarige Stadjer.
De jongeman had begin 2014 een relatie gekregen met een tienermeisje via een datingsite. Toen zij het vijf maanden later uitmaakte, begon hij haar lastig te vallen onder zeven verschillende telefoonnummers. 

Dreigement
Hij deed zich via de datingsite voor als een andere jongen die contact met haar wilde en dreigde foto's van het meisje op dating- en pornosites te plaatsen.

Ook stalkte hij haar familieleden via telefoon en sociale media. Dat duurde van juni tot december 2014.

Op seks belust
Verder waren diverse Facebook-vrienden van het meisje de dupe. Hij maakte valse profielen van hen aan op Facebook en Instagram, waarop stond dat ze op seks belust waren.

Hij wist vaak hun nummer te achterhalen en bleef ook hun een eindeloze stroom berichten en bedreigingen sturen. 'Smaad en laster', noemde de officier van justitie het.

Ontmoeting bij Euroborg
Toen het meisje en haar moeder op zeker moment een ontmoeting bij de Euroborg hadden geregeld met de vermeende stalker, bood de jongen zelfs aan om mee te gaan. Vanaf dat moment begon het kwartje te vallen dat alle berichten wel eens van het ex-vriendje afkomstig konden zijn. 

Een aangifte en een politieonderzoek volgden, waardoor de belaging tot een einde kwam. Uiteindelijk deden negen mensen aangifte tegen de Stadjer.

Impact
Zijn praktijken hadden grote invloed op het leven van de slachtoffers. Een meisje vertelde geëmotioneerd in de rechtbank: 'Op school wilde niemand meer iets met me te maken hebben, want ze kregen allemaal vervelende berichten onder mijn naam op hun profiel. Ik heb er psychische klachten van gekregen.'

Zware jeugd
De verdachte kwam gelaten over. Hij bekende, maar kon niet uitleggen waarom hij het had gedaan.

Zijn advocate Marieke Schlepers had er wel een verklaring voor: 'Hij heeft een ontzettend moeilijke jeugd gehad. Geboren in Zwitserland als kind van Sri Lankaanse vluchtelingen heeft hij zijn jonge leven over de hele wereld gezworven, zonder sociaal vangnet. Toen hij in Groningen zijn vriendin kwijtraakte, raakte hij alles kwijt. Eenzaamheid en mogelijk een psychische stoornis zijn de oorzaak.' 

Psychologisch onderzoek
Schlepers vroeg dan ook om nader psychologisch onderzoek. 'Er staat veel voor hem op het spel. Over drie jaar moet zijn verblijfsvergunning worden herbeoordeeld en een strafblad is dan het eerste waarnaar wordt gekeken.' Ze noemde de strafeis 'buitenproportioneel hoog'.

De officier van justitie vond op zijn beurt de zaak zo ernstig dat hij niet anders kon dan een gevangenisstraf eisen van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook vindt hij dat de Stadjer zijn ex-vriendin drieduizend euro smartengeld moet betalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws