Regionale investeringsregeling is een succes

PPG in Farmsum
PPG in Farmsum © Google Street View
Het gaat sneller dan verwacht met aanvragen voor de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). Op dit moment weten negen bedrijven zich verzekerd van bedragen van enkele tonnen tot miljoenen euro's.
De RIG is bestemd voor bedrijven in de Eemsdelta en technologische bedrijven op de Zernike Campus in de stad Groningen.

170 nieuwe banen

De bedoeling is er investeringen mee uit te lokken en zo nieuwe werkgelegenheid te creëren. Volgens gedeputeerde Patrick Brouns zijn met de investeringen die de negen bedrijven
doen zo'n 170 nieuwe banen gemoeid.
Met de subsidie kan een bedrijf overigens niet de hele investering betalen. Zelf moet een bedrijf 70 tot 90 procent bijpassen van het totale bedrag dat bijvoorbeeld een uitbreidingssproject kost.

PPG profiteert

Een van de bedrijven die profiteert van de regeling is PPG in Farmsum. Voor uitbreiding van een productielijn voor silica keert de RIG 2,3 miljoen euro uit. Silica is een stof die steeds meer bandenfabrikanten gebruiken om hun producten slijtvaster te maken en meer grip te geven.
Dit voorjaar is de nieuwe productielijn klaar. Goed voor tien banen. Vijf daarvan zijn al ingevuld.

Veertig miljoen te verdelen

In totaal komt er veertig miljoen euro beschikbaar voor de RIG. Twintig miljoen komt van het Rijk. De provincie en de Economic Board Groningen betalen de andere helft.
10,5 miljoen is nu al uitgekeerd aan de negen bedrijven die er in zijn geslaagd een greep in de pot te doen. Zes bedrijven zitten in de 'pijplijn'.