Amateur zonder ervaring schermt op NK veteranen

Zo'n honderd schermers doen dit weekend in Groningen mee aan het Nederlands Kampioenschap schermen voor veteranen. Het NK wordt voor het eerst gehouden in het gloednieuwe Schermcentrum Noord aan de Van der Hoopstraat.
Er hadden zich tot een maand voor het NK geen Groningers opgegeven voor het toernooi. Dat moest veranderen en dus trok de 49-jarige Peter Been, een kennis van de voorzitter van het centrum, voor het eerst een schermpak aan.

Trainen

Samen met voorzitter van Schemcentrum Noord Louis Meulenaar besluit Peter Been mee te doen aan het NK voor veteranen. Drie weken lang hebben de mannen samen getraind. 'Ik heb al drie weken lang spierpijn', zegt Been.

Schermen

De schermsport is in Groningen altijd klein gebleven. Meulenaar en Been willen daar verandering in brengen. Sinds de komst van het Schermcentrum Noord is er op elk moment van de dag een mogelijkheid om te trainen. Voorzitter Meulenaar hoopt dat de ledenaantallen in Groningen hierdoor zullen gaan stijgen.

Kansloos

Ondanks de trainingen gaat Been roemloos ten onder tegen ervaren spelers. 'Dat wist ik van tevoren', zegt de schermer. 'Maar ik vind de sport zo leuk dat ik hier volgend jaar weer sta en dan om te winnen.'