DigiD-fraudeurs maakten bijna vier ton buit

De criminele bende die heeft gefraudeerd met de DigiD-accounts van tientallen Groningse studenten heeft ruim 380.000 euro buitgemaakt. Dat blijkt uit de voorlopige dagvaarding van het Openbaar Ministerie.
DigiD is de digitale handtekening, waarmee onder meer huur-en zorgtoeslagen aangevraagd kunnen worden.

Negentig studenten

De verdachten zouden tussen maart 2012 en november 2013 de persoonlijke gegevens van ten minste negentig studenten hebben gestolen. Met deze gegevens werden DigiD-codes aangevraagd. Vervolgens werden de toegestuurde activeringscodes uit de brievenbussen van de studenten gevist.
Dat gebeurde onder meer bij studentenflats aan de Esdoornlaan, de Eendrachtskade, de Duindoornstraat en de Van Heemkerckstraat in Groningen.

Regiezitting

De acht verdachten stonden maandag terecht voor de rechtbank in Leeuwarden. Het ging om een zogeheten regiezitting. Omdat er aanvullend onderzoek nodig is en er nog een groot aantal getuigen gehoord moet worden, wordt de zaak pas later inhoudelijk behandeld. Wanneer dat is, is nog niet duidelijk.
De verdachten komen onder andere uit Veendam, Winschoten en Westerlee. Eén van de verdachten is een voormalig medewerker (56) van de belastingdienst in Groningen.

Belastingambtenaar

Justitie verdenkt de bende onder meer van deelname aan een criminele organisatie, diefstal, valsheid in geschrifte en witwassen. 'De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan toeslagenfraude, door met medewerking van een belastingambtenaar de belasting op te lichten', zegt officier van Justitie Edens.
'Dat deden ze door ten onrechte, en op naam van anderen, zorg- en huurtoeslagen aan te vragen. De toeslagen werden uitgekeerd op bankrekeningen van katvangers om het geld vervolgens wit te wassen', vervolgt hij.

Veendammers zijn brein achter fraude

Op deze manier is vermoedelijk dus voor bijna 400.000 euro gefraudeerd. Justitie ziet een vader (51) en zoon (25) uit Veendam als 'brein' achter de DigiD-fraude. De verdachten zijn, in afwachting van hun rechtszaak, allemaal op vrije voeten gesteld.