Stadjer (27) kan bijna niets meer door ziekte van Lyme

Of hij hem uitloopt of uitrijdt in een rolstoel is nog de vraag. De 27-jarige Andreas Kort uit Groningen doet in april mee aan 'Lopen voor Lyme'. Hij kan niet meer normaal functioneren door die ziekte.
'Ik ga het sowieso proberen op krukken. Desnoods maar een uur.'

De loop is bedoeld om geld in te zamelen voor mensen met de ziekte van Lyme. Je krijgt de ziekte door een tekenbeet. Lyme zorgt voor concentratieproblemen, extreme vermoeidheid en hevige pijnen in je gewrichten. Niet alle medische kosten worden door zorgverzekeraars vergoed.

Chronisch
Kort kreeg de ziekte op zijn dertiende. Pas vorig jaar, dertien jaar later dus, kwamen doktoren erachter. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, heeft inmiddels zo lang zijn gang kunnen gaan dat de ziekte bij hem chronisch is geworden.

Artsen in Groningen kunnen niets meer voor Kort betekenen. Hij staat op de wachtlijst voor een behandeling door Lymedeskundigen van het Radboud UMC in Nijmegen. 'Helemaal beter word ik waarschijnlijk niet meer, maar ik hoop dat ik ooit wel weer kan werken en muziek maken.'

Muziekinstrument
De 27-jarige patiënt is vanwege zijn ziekte met de studie Leisure Events gestopt. In het verleden speelde hij onder meer in een drumband. 'Ik zit af en toe in een rolstoel en lig soms dagen op bed. Ik kan geen muziekinstrumenten meer bespelen.' Ook heeft hij moeite met spreken.

Met het wandel- en hardloopevenement Lopen voor Lyme wordt aandacht gevraagd voor jongeren die chronische Lyme hebben. Ook moet het een financieel steuntje in de rug opleveren. Patiënten krijgen niet alle kosten vergoed, zoals fysiotherapie. Meestal kunnen ze ook niet meer werken.

Kort heeft een team gevormd, waarmee hij meedoet aan de loop. Hij hoopt in ieder geval 2000 euro in te zamelen. Lopen voor Lyme wordt op 9 april in Utrecht gehouden.
Deel dit artikel:

Recent nieuws